Головна Політакценти Суркіс оголосив війну Федерації футболу

Суркіс оголосив війну Федерації футболу

Останнім часом з’явилася нова тенденція в українському футболі. А саме – війна “Динамо” проти ФФУ. Почалося все з відмови киян їхати у Маріуполь і продовжується по сьогоднішній день.
Причини тодішньої поведінки “Динамо” зовсім не зрозумілі. Чистої води шкідництво, при чому у першу чергу самому собі. Чим далі, тим більш ясно, що відступати ніхто не хоче. Брати Суркіси вперлися і “Динамо”, єдина зі всіх команд ПФЛ, не з’явилася на гру в Маріуполь.
Репутаційні втрати були великі – від рішення Суркісів зреклися навіть ультрас клубу, які висловили бажання їхати у Маріуполь. На братів звалилася уся футбольна громадськість, а глава Маріупольської федерації футболу назвав Суркіса-старшого (так як де-факто у “Динамо” і донині усе вирішує він) “головним футбольним сепаратистом”.
Підхопили його слова і вболівальники по всій Україні. Під час матчу Україна-Хорватія на трибуні був розміщений банер з текстом: “Scurkis SEPAR. Маріуполь – це Україна”.
Згодом, полотнище почало кочувати стадіонами України. Спочатку появилося у Кропивницькому на матчі “Зірки”, потім у Маріуполі. На трибунах у Харкові розмістили схожий банер: «Суркіс – зрадник. Маріуполь – це Україна”. Швидше за все – це новий флеш-моб в українському футболі і банер буде з’являтися під час кожного туру УПЛ на якомусь із стадіонів.
Ображений вчинком столичного клубу, Журавльов (глава маріупольського футболу – прим. авт.) цю справу так не залишив. Він подав запит у ФФУ і виявив, що під час пролонгації повноважень Григорія Суркіса в УЄФА не було ні листів колективних членів федерації, ні рішення Виконкому про його висунення на другий термін. Іншими словами – Україна Суркіса не висувала.
Журавльов написав офіційного листа на ім’я Олександра Чеферіна з проханням провести перевірку і з’ясувати – на основі яких документів Григорій Михайлович переобирався. А у печерській прокуратурі, тим часом, за фактом звернення маріупольського чиновника завели кримінальне провадження за статтею “підробка документів, печаток, бланків”, яка передбачає покарання терміном до 3-х років позбавлення волі.
За інформацією деяких джерел, Суркіс намагається якомога швидше закрити справу через зв’язки у печерській прокуратурі, але поки що марно. Разом з тим: “Найкраща оборона – це напад”. Керуючись саме цією фразою, Суркіс діє сьогодні.
За “темниками Васильєва” (словосполучення, відоме з часів Адміністрації Президента під керівництвом Медведчука, коли у ЗМІ роздавали вказівки з приводу подачі тої чи іншої інформації. Курирував цей процес Сергій Васильєв – прим. авт.) почалися інформаційні вкиди на чиновників із Дому футболу, щоб відволікти увагу від кримінального переслідування віце-президента УЄФА.
Так, наприклад, увесь минулий тиждень ЗМІ один за одним передруковували інформацію про начебто кримінальну справу щодо глави КДК Андрія Шумилова. Однак він офіційно заявив, що не є фігурантом кримінальних проваджень. На відміну від самого Суркіса.
Від кого виходять такі новини – здогадатись неважко. Чи не найпершим сайтом, де була опублікована інформація по Шумилову, був ресурс dynamo.kiev.ua. І все це відбувається якраз напередодні апеляції “Динамо” по Маріуполю.
Таким чином, за рахунок тиску на Дім футболу, Суркіс-старший намагається вирішити відразу кілька завдань:
Відволікти увагу від кримінального провадження.
Зіпсувати імідж федерації футболу через принципову позицію по матчу з ФК “Маріуполь”.
Здійснити тиск перед розглядом апеляції ФК “Динамо” і вплинути на рішення.
“Заглушити” іще одну малоприємну інформацію – “Динамо” Київ має заборгованість перед ФК “Базель” у розмірі 4,500 000 євро. А значить, незаконно виступає як в УПЛ, так і Лізі Європи.
А остання новина взагалі стала громом серед ясного неба. Якщо інформація про борги підтвердиться, то це буде найбільш гучний скандал з часів “Шуб для Лопеса Ньєто”. В УЄФА уже відреагували і написали листа в ФФУ, у якому висловили стурбованість тим фактом, що незважаючи на великі борги, клуб пройшов атестацію і отримав ліцензію на виступ у сезоні 17/18.
Однак, як виявилось, в облікових документах наданих “Динамо”, інформації про заборгованості не було. Її просто приховали. За асоціацією з висуненням Григорія Михайловича у 2015-му, ланцюжок повністю сходиться. Почерк той самий – фальсифікація документів, підробка і так далі…
До речі – це другий фінансовий скандал, пов’язаний з “Динамо” за останній рік. Вірніше, з Суркісами. Раніше з’явилася інформація про те, що канал “2+2” винен УЄФА понад півтора мільйона євро за трансляцію єврокубків у сезонах 13/15 років. Канал, де частина акцій належить братам Суркісам, винен колосальну суму структурі, де старший брат – віце-президент.
Загалом, динамівське керівництво обростає проблемами з усіх сторін, тягнучи разом з собою на дно і великий бренд. І як агонія сприймаються сьогодні спроби облити брудом футбольних чиновників, так ще й так грубо. Атаки здійснюються саме на тих людей, які пішли наперекір волі Суркісів. Разом з тим, якщо і підробка документів і борг телеканалу будуть доведені у судовому порядку, то “Динамо” може на тривалий час позбутися єврокубків, а Ігор та Григорій Суркіси – свободи.
Джерело: i24.com.ua