Головна Політакценти Степан ГОРУЦ: «Батьківщина» запропонувала чіткий план дій у боротьбі з пандемією COVID-19»

Степан ГОРУЦ: «Батьківщина» запропонувала чіткий план дій у боротьбі з пандемією COVID-19»

Україна вийшла на п’яте місце в світі за темпами зростання захворюваності на ковід і на третє — за смертністю. Лікарні не встигають приймати хворих. Не вистачає кисню. І саме в цей найкритичніший час із відома посадовців зупиняються підприємства з його виробництва. Бракує медиків. До третьої хвилі пандемії держава виявилася непідготовленою.

«Попри те, що для створення системи антиковідної боротьби у влади було два роки, українці залишаються незахищеними — вони не можуть розраховувати на чітку, системну, негайну і високоефективну допомогу, тому залишаються сам на сам із хворобою, — каже голова партії «Батьківщина» на Тернопільщині Степан Горуц. — Замість системної роботи із протидії епідемії влада метушиться і перекладає відповідальність на людей, звинувачуючи їх у небажанні дотримуватися санітарних обмежень і вакцинуватися. Уряд оголошує винними всіх, окрім себе, хоча саме він провалив протиепідемічні заходи».

Команда «Батьківщини» ще на початку першої хвилі коронавірусу запропонувала чіткий і конкретний план дій, що спирався на український та світовий досвід боротьби з епідеміями. «Наша лідерка Юлія Тимошенко домоглася ухвалення цього плану парламентом. На жаль, постанову Верховної Ради, передбачені нею прямі директиви уряд і досі не виконав. Саме тому «Батьківщина» вимагає невідкладно скликати засідання РНБО, що має зосередитися на розв’язанні реальних проблем країни замість фейкових піар-шоу», — переконаний Степан Горуц.

Першочергові дії, що пропонує Юлія Тимошенко:

— створення Національного штабу протидії ковіду на чолі з президентом;

— відкриття багатоканальної лінії зв’язку, куди може звернутися людина, яка відчула перші симптоми хвороби;

— створення мобільних бригад, які можуть виїхати до хворого, маючи із собою безкоштовні тести і пакет безкоштовних ліків;

— налагодження ефективної системи вакцинації;

— негайну закупівлю за державний кошт усіх необхідних лікарських засобів для забезпечення лікарень і людей;

— доплату вже в цьому місяці 300% від окладу лікарям і медичним працівникам, які лікують ковідних хворих;

— поновлення роботи санітарно-епідеміологічної служби;

— початок виробництва власної вакцини.

Зрештою, мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності посадовці, з вини яких люди в країні залишилися без допомоги, без безкоштовних тестів і ліків, лікарні — без необхідних медичних препаратів та кисню, медики — без заробітної плати.

Руслан ПІДГРУШНИЙ.