Головна Політакценти Степан Барна на бізнес-саміті «Шовковий шлях»: Зовнішньоторговельний оборот товарами області з Китаєм...

Степан Барна на бізнес-саміті «Шовковий шлях»: Зовнішньоторговельний оборот товарами області з Китаєм за півроку склав майже 12,5 млн. доларів

Протягом кількох днів у м. Чжанцзяцзе Китайської Народної Республіки триватиме бізнес-саміт «Шовковий шлях 2018». Участь у ньому беруть і представники Тернопільщини, зокрема голова облдержадміністрації Степан Барна. Власне, участь делегації з Тернопільщини на бізнес-саміті в Китаї стала можливою завдяки Юрію Котику, голові Міжнародної громадської організації «Культурно-дослідницький центр України та Китаю «LanHua».

Приємною подією на бізнес-саміті стало те, що міста Тернопіль та Бучач вступили до альянсу міст «Шовкового шляху». Першою в грудні минулого року до альянсу міст та регіонів «Шовкового шляху», нагадаємо, вступила Тернопільська область. «Для Тернопільщини серед пріоритетних напрямів роботи є економічне співробітництво, розвиток інфраструктури і туризму. Тому сподіваємося, що наша співпраця в цьому напрямі розвиватиметься активно і до альянсу зможуть приєднатися й інші міста нашого краю», – зазначив Степан Барна.

Під час бізнес-саміту планується підписання угоди між Тернопільською областю та однією з провінцій Китаю щодо участі в Китайській імпортній виставці. Це вже не перша угода підписана з облдержадміністрацією. Як повідомив Степан Барна, торік в рамках Міжнародного інвестиційного форуму «Тернопільщина Invest – 2017» підписали Меморандум про співробітництво між ОДА та Китайською Торговою Асоціацією. Даний Меморандум дозволяє активізувати двосторонні відносини між бізнесом у сфері торгівлі та реалізації інвестиційних ініціатив. Також підписано Меморандум між ОДА та Палатою міжнародної торгівлі «Шовкового шляху», що сприятиме розвитку співробітництва в економічній, освітній та культурній сферах.

Водночас, за словами голови ОДА, китайські партнери зацікавленні у співпраці з Тернопільською областю. Особливим попитом, підкреслив він, користується сільськогосподарська продукція, зокрема, зернові культури, м’ясна і молочна продукція, плодоовочеві консерви, фруктові соки і цукор, спиртова продукція тощо. Останнім часом, додав Степан Барна, зростає зацікавленість китайських інвесторів проектами у сфері відновлюваної енергетики, а саме будівництвом геліо- та вітроелектростанцій.

«Співпраця з Китайською Народною Республікою дає свої позитивні результати. Зокрема, зовнішньоторговельний оборот товарами області з КНР за січень-липень 2018 року склав 12,4 млн. дол. США. Обсяги експорту товарів – 1,6 млн. дол. США (на 3,8% більше, ніж торік), імпорту – 10,8 млн. дол. США (на 1,7% більше, ніж торік). Основу експорту товарів склала продукція товарної групи «Зернові культури», імпорту – «Електричні машини і устаткування», «Котли, машини, апарати і механічні пристрої», «Продукти переробки овочів, плодів», – повідомив Степан Барна.

Додамо, що в рамках участі у бізнес-саміті очільник області зустрівся з головою Міжнародної торговельної палати Шовкового шляху Лю Цзяньчжуном. Також Степан Барна проведе низку офіційних зустрічей, зокрема, з Генеральним консулом України в Шанхаї Дмитром Пономаренком.