Головна Політакценти Степан Барна: Нам цікавий передовий досвід країн Вишеградської четвірки (фото)

Степан Барна: Нам цікавий передовий досвід країн Вишеградської четвірки (фото)

Протягом двох днів на Тернопільщині перебували представники країн Вишеградської четвірки, яку об’єднують Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина. У рамках перебування у нашому регіоні вони зустрілися з керівництвом області, міста Тернопіль, Збаразького району та міста Збараж. Під час зустрічі, яка відбулася у Збаразькому замку, обговорили напрями подільної співпраці та підбили підсумки уже напрацьованого.
Сьогодні ці чотири держави зосереджені на зміцненні стабільності в Центральній Європі, обміні інформацією, співпраці у сферах культури, науки та освіти, посиленні енергетичної безпеки.
Тернопільська обласна державна адміністрація зацікавлена у налагодженні з країнами цієї групи проектної діяльності для вирішення найважливіших потреб громад, розбудови їх потенціалу. Пріоритетними напрямами є проекти з економічного розвитку малих міст Тернопільської області, сталого розвитку місцевих громад, створення мережі регіональних навчальних центрів для посадовців органів місцевого самоврядування, а також для розвитку навичок ведення бізнесу підприємцями, посилення спроможності малих та середніх підприємств області. На цьому під час зустрічі з Надзвичайними та Повноважними Послами країн Вишеградської групи наголосив голова Тернопільської ОДА Степан Барна.
Він подякував, що ці країни-партнери допомагають нашій державі досягати цілі щодо вступу до Європейського Союзу та НАТО. А також підкреслив, що наша область і надалі зацікавлена у співпраці з ними у питаннях спільних проектів.
«Хочу окремо подякувати вам за підтримку територіальної цілісності нашої держави у зв’язку з агресією з боку Російської Федерації, за підтримку наших родин, за оздоровлення дітей, поранених, загиблих і учасників війни. Особливо хочу відзначити роль Угорщини та Польщі, які активно долучаються до цього процесу», – зауважив Степан Барна.
У той же час він акцентував, що наша область працює не тільки в напрямі соціальних проектів, нам цікава також співпраця в економічній площині.
«Хочу відзначити, що частка інвестицій країн Вишеградської четвірки у Тернопільській області, надзвичайно висока. Адже практично 70% інвестицій, – з країн Європи, які входять до Вишеградської групи. Також ми зацікавлені у співпраці в напрямі реалізації спільних проектів з Вишеградським фондом у питаннях охорони здоров’я. Зокрема, відповідно до ініціативи Президента України Петра Порошенка, в нас починається реформа сільської медицини, створення фельдшерсько-акушерських пунктів, реалізація спільних проектів з іноземними медичними закладами. Що ж стосується сфери освіти, то нас цікавить налагодження тісної співпраці між вищими навчальними закладами Тернопільської області з вашими країнами», – зазначив Степан Барна.
Одним із пріоритетних напрямів розвитку Тернопільської області, за словами Степана Барни, є розвиток сільських території. Й сьогодні Тернопільщина активно працює в напрямі реалізації територіальної реформи та максимальної зайнятості людей на території області.
«Ми будемо раді також перейняти досвід країн Вишеградської четвірки в питаннях створення кооперативів. У нашій області цей рік є роком пріоритетним щодо розвитку кооперативного руху в сільському господарстві. Тому ми зацікавленні в отриманні передового досвіду самозайнятості людей, створення робочих місць, в багатьох обставинах, ми зможемо, таким чином, зупинити міграцію праці і дати людям можливість не тільки працювати за кордом, а й вдома. Відтак, сподіваюся, що наша зустріч буде майданчиком для налагодження відносин у гуманітарній та економічній сферах між Тернопільською областю та країнами Європи», – підкреслив очільник Тернопільщини.
У свою чергу, як зазначив під час зустрічі Надзвичайний та Повноважний Посол Угорщини пан Ерно Кешкень, однією із основних цілей їх візиту на Тернопільщину є ознайомлення з досягненнями та проблемами області, а також можливість дізнатися, як керівництво регіону бачить його розвиток.
Представники країни Вишеградської групи також нагадали про спільну роботу й висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю. Результатом зустрічі стало те, що в майбутньому посольства цих країни відправлять своїх економічних дипломатів на Тернопільщину з метою пошуку та налагодження нових шляхів співробітництва.