Головна Політакценти Степан Барна: Медична реформа – шлях до реального забезпечення одного з найважливіших...

Степан Барна: Медична реформа – шлях до реального забезпечення одного з найважливіших конституційних прав наших громадян

Як відомо, впродовж кількох днів минулого тижня в області перебувала з робочим візитом в. о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Без зайвого бюрократичного галасу та багаточисельних супроводів вона проінспектувала діяльність цілого ряду медичних закладів області, вивчила практику підготовки медпрацівників в умовах реформи галузі у Тернопільському медичному університеті, а також разом із головою Тернопільської обласної державної адміністрації Степаном Барною та головою обласної ради Віктором Овчаруком відкрила новоутворену за кошти державного Фонду регіонального розвитку оперативно-диспетчерську службу на базі центру екстреної медичної допомоги. Розробником системи є місцева компанія ТОВ «Протекшн-груп».
Газета «Свобода» подає окремі тези щодо реформування медичної галузі, окреслені під час цих заходів головою ОДА Степаном Барною:
* Без найменших сумнівів, переважна більшість тернополян, як і всіх громадян нашої держави, підтримують ініціативи Уряду, особисто в. о. Міністра МОЗу щодо докорінного реформування усієї системи охорони здоров’я України.
Адже навіть те, що наразі лише пропонується реформою, –
гроші для людей, а не для ліжко-місць;
державне стимулювання праці кращих лікарів – сімейних лікарів, до яких підуть пацієнти;
чіткий поділ платних і безкоштовних послуг;
удар по лікарських хабарях;
удар по тіньових схемах у медицині;
нова якість підготовки лікарів первинної ланки;
технічна модернізація галузі;
запровадження світового досвіду організації охорони здоров’я людей,
– вселяє оптимізм і віру у те, що держава вже найближчим часом буде спроможна забезпечити одне з найважливіших конституційних прав усіх своїх громадян.
* Як відомо, до 1 січня 2018 року має стартувати перший етап – реформування первинної медичної допомоги, основою якої стає сімейний лікар. А це означає – кожен громадянин від народження матиме свого сімейного лікаря. І цей лікар загальної практики має знати всі проблеми зі здоров’ям своїх підопічних незалежно від віку чи статі, і надавати їм весь обсяг первинної медичної допомоги.
* Кваліфікація такого лікаря – основне питання! У даному випадку роль нашого медичного університету має стати визначальною! Ми цього вимагатимемо.
* Лікар, як висококласний спеціаліст повинен бути забезпечений відповідною матеріально-технічною базою. В області вже є сімейні амбулаторії, які можуть бути прикладом організації першого рівня надання медичних послуг. Ми ставимо перед собою амбітне завдання – впродовж 2018 року забезпечити їх роботу повсюдно на всій території області. Отож, 2018 рік ми оголосимо роком сільської медицини.
* Першочерговим завданням є забезпечення первинної (як і всіх інших) ланки комп’ютерною технікою, інтернетом, програмним забезпеченням для єдиного реєстру населення (інтегрована інформаційно-аналітична система обліку стану здоров’я громадян). Як пілотний – такий реєстр вже працює у Збаразькому районі.
* Праця сімейного лікаря має бути фінансово вмотивована. Якраз дія алгоритму «гроші за пацієнтом» має це забезпечити. Вже зараз підраховано, що один сімейний лікар може вести від 1500 до 2000 тисяч пацієнтів і заробляти до 150 тисяч гривень.
* Для сільського лікаря державою планується будівництво житла, яке з часом перейде у його власність на безоплатній основі. Область готова до співучасті у вирішенні цього питання.
Розмовляв Володимир Баворівський