Головна Політакценти Степан Барна висунув ініціативу додаткового фінансування медицини

Степан Барна висунув ініціативу додаткового фінансування медицини

Лише цього року держава виділила 1,2 млрд. грн. субвенції на охорону здоров’я. Це не враховуючи коштів, які спрямували на медицину з обласного бюджету. Утім, у зв’язку з тим, що кількість медичного персоналу не відповідає кількості пацієнтів, які лікуються у медзакладах, цих коштів не вистачає на заробітні плати. Саме тому, голова Тернопільської ОДА Степан Барна пропонує винести на голосування сесії Тернопільської обласної ради, яка відбудеться у п’ятницю, 22 грудня, проект рішення щодо розподілу іншої додаткової дотації та медичної субвенції на 2017 рік.

Згідно з цим проектом рішення передбачається, що майже 18 млн. грн. рівномірно розподілять між всіма районами, де є заборгованість по зарплатах. З них – 9 млн. 850 тис. грн. виділять з обласного бюджету та 8 млн. 11 тис. грн. – спрямують за рахунок медичної субвенції, яку за ініціативою голови ОДА додатково виділяють з Державного бюджету.

«Заборгованість по зарплатах лікарям – це питання відповідальності головних лікарів та голів громад, які взяли до себе на баланс лікувальний заклад. Бо держава свої зобов’язання перед областю виконала на всі 100%. Інше питання, що в нас – на місці. Адже не може в лікарні працювати більше медичного персоналу, ніж в ній лікується пацієнтів. Позаяк гроші з медичної субвенції ідуть на кожну людину, котра перебуває на лікуванні, окремо. Тому я наголошую, що був і залишаюся палким прихильником медичної реформи, бо саме умови, котрі визначені цією реформою, дадуть перспективу медицині», – підкреслив Степан Барна.

За його словами, є два ключових постулати на яких базується медична реформа – по-перше, це екстериторіальність, тобто кожен пацієнт з 2018 року буде самостійно приймати рішення, де лікуватися, а, по-друге, – гроші йдуть за пацієнтом і прийдуть до тієї лікарні, де будуть пацієнти. «Лікарі самі будуть зацікавлені в тому, щоб створити конкурентність якості надання медичних послуг, щоб пацієнти лікувалися саме в них», – зауважив Степан Барна.