Головна Політакценти Спорт на Тернопільщині приносить прибутки тільки чиновникам

Спорт на Тернопільщині приносить прибутки тільки чиновникам

Фізична культура як складова загальної культури, суспільними проявами якої є фізичне виховання та масовий спорт, є важливим чинником здорового способу життя, профілактики захворювань, організації змістовного дозвілля й створення умов для всебічного розвитку людини. Спорт сприяє досягненню фізичної та духовної досконалості особистості, виявленню резервних можливостей організму та позитивного міжнародного іміджу держави. Із цим важко не погодитися, як і те, що на стан розвитку фізичної культури і спорту впливають обсяги фінансування.
Кожен з нас чув про позахмарні гонорари, які отримує форвард «Реалу» Кріштіану Роналду (88 млн. дол. США), нападник «Барселони» Ліонель Мессі (81,4 млн. дол. США), баскетболіст ЛеБрон Джеймс (77,2 млн. дол. США). Якщо порівняти з видатками обласного бюджету Тернопільської обл., то в 2017 р. планується виділити на галузь 21,8 млн. грн. (станом на 21.09.2017 це 837,1 тис. дол.. США). А в цю суму входить виплата заробітної плати, придбання предметів і матеріалів, оплата комунальних й інших послуг, гонорари за навчально-тренувальну роботу.
Аналіз видатків на фізичну культуру і спорт Тернопільської обл. за перше півріччя 2016–2017 рр. показав невтішну картину. Хоча обсяг виділених асигнувань збільшився на понад 2 млн. грн., їх структура майже не змінилася: 68,4% – зарплата і нарахування, 27,6% – навчально-тренувальна робота, при тому, що кількість штатних одиниць зменшилася з 312,75 до 227,0.
З трьох регіональних програм у 2016 р. (Програма розвитку олімпійського руху в Тернопільській обл. на 2015–2018 рр., Програма розвитку футболу в Тернопільській обл. на період 2015–2020 рр. та Програми розвитку водних видів спорту у Тернопільській області на 2015-2018 рр.) на даний час фінансується тільки перша. Але розподіл видатків у ній є неефективний, адже кошти головним чином спрямовувалися на забезпечення функціонування виконавчої дирекції обласного відділення НОК України (85% виділених асигнувань або 112,7 тис. грн.), а не на організацію і проведення спортивно-масових заходів (15% або 20,0 тис. грн.).
У коментарях до цього допису можете перелічити «десятку» видатних спортсменів нашого краю?