Головна Політакценти Соціологічна група Рейтинг оприлюднила останні дані щодо рейтингів політиків у Тернополі

Соціологічна група Рейтинг оприлюднила останні дані щодо рейтингів політиків у Тернополі

Міський голова Тернополя користується найбільшою популярністю серед тернополян — на це вказують останні соціологічні дослідження київської соціологічної групи “Рейтинг”. Більше того, від його позиції та його підтримки залежить, хто стане народним депутатом України від Тернополя та, яка партія переможе на парламентських виборах у нашому місті.

Що каже народ?

Сергій Надал став феноменом української політики під час минулих місцевих виборів. Він один з трьох міських голів в Україні, хто переміг з великим відривом у першому турі, набравши майже 60 % голосів виборців. Головною причиною, чому обирали саме Сергія Надала, була оцінка його попередньої діяльності. Фактично саме Надалу “Свобода” завдячує своїм відродженням після падіння у минулі роки.

Тому не викликав здивування показник, що на фоні критичної оцінки ситуації в Україні, люди позитивно оцінюють стан справ у Тернополі. Так 55 % тернополян однозначно відповіли, що у Тернополі є позитивний стан справ. При цьому позитивною ситуацію в області оцінили 37 %, а в Україні – лише 12 %. Таким чином, тернополяни однозначно підтримують програму дій міського голови Сергія Надала.

За Надала готові голосувати більшість прихильників Свободи, Батьківщини, БПП та Радикальної партії

Сьогодні підтримка міського голови зросла ще більше. Про це свідчать результати соціологічного дослідження проведеного у місті авторитетною соціологічною групою “Рейтинг”. Ця структура відома тим, що робить дослідження для уряду Канади, Міжнародного Республіканського Інституту (США) та багатьох інших урядових і неурядових організацій. Опитування проводилося 1-15 липня у Тернополі. Вибірка становила 450 респондентів. Помилка репрезентативності не більше 5 %.

Згідно з результатами дослідження серед тих, хто пішов би на вибори, якщо б вони відбулися ближчим часом, за Сергія Надала проголосувало б 67,4 %, за голову ОДА Степана Барну 3,5 %, за нардепа Тараса Пастуха 3 %, за підприємців Петра Ландяка та Михайла Ратушняка по 2,5 %. Депутат від “Народного контролю” Володимир Бліхар набрав би 2,2 %. Такий результат був очікуваним зважаючи на те, що люди хочуть бачити справи, а політичні розмови.

Проте набагато цікавішим є розподіл за партійною приналежністю тих, хто підтримує Сергія Надала. Зокрема міського голову підтримують 69 % прихильників БПП, 70 % – “Батьківщини”, 90 % – Свободи, 52 % – Громадянської позиції, 43 % – Самопомочі, 71 % – Радикальної партії, 34 % – тих, хто не голосував на парламентських виборах за жодну партію і 56 % тих, хто не визначився у своєму виборі за кого голосувати. Таким чином, Сергій Надал є лідером серед прихильників усіх політичних сил, включно з тими, які поставили себе у міській раді в опозицію до міського голови.

Надал «тягне» рейтинг «Свободи»

Цікавою закономірністю Тернополя є той факт, що міському голові завдячують високим рейтингом у місті і ВО «Свобода» (членом якої є Сергій Надал). Так, відповідно до дослідження, за умови проведення парламентських виборів, ВО «Свобода» впевнено перемагає у Тернополі. Її прямий рейтинг наразі складає 14,3 %. У той час, як найближчий переслідувач ВО «Батьківщина» має 12,5 %. Ще більший відрив ВО «Свобода» матиме за умови виборів до Тернопільської міської ради. Її рейтинг складає майже 22,9 %. У той час, як у найближчого переслідувача тієї ж «Батьківщини» лише 11,8 %. Тобто за умови дострокових виборів до Тернопільської міської ради, ВО «Свободи» може знову отримати абсолютну більшість.

Більше того, як показує питання «За кого з кандидатів Ви б проголосували, якби вибори до Верховної ради по вашому мажоритарному округу відбулися наступної неділі?» найбільші шанси перемогти на виборах до ВР у мажоритарному окрузі у Тернополі має представник ВО «Свобода» Володимир Стаюра. Інші ймовірні кандидати від Свободи знаходяться у межах похибки. Лише «мізером» в 0,3% Стаюра поступається діючому губернатору, представник блоку Петра Порошенка Степану Барні. Аналіз опитування показує, що своїм рейтингом Стаюра також завдячує високому рейтингу підтримки Сергія Надала. Складається ситуація, що народним депутатом від Тернополя стане той політик, якого офіційно підтримає Надал. Найбільш ймовірно, що таким «щасливцем» стане представник ВО «Свобода».

Існуючий рейтинг губернатора цілком відповідає загальноукраїнським тенденціям, коли приблизно 10-15% голосують за представника влади.

Про що варто задуматися?

Як показує практика, Сергій Надал рідко відступається від намічених планів. Це не популіст, який багато говорить. Це технократ, який оцінює ситуацію, складає план і потім послідовно його виконує. Очевидно, що робота є дедалі помітнішою. Очевидно, що є позитивні результати. Очевидно, що зростає популярність Сергія Надала, як загальноукраїнського політика і до його думки прислухається дедалі більше простих українців. Сам Надал поки не виявляв бажання йти у велику політику. Він просто добре робить свою справу.

Очевидно, що для міста і області було б краще, якщо б обласна влада була конструктивною, йшла на діалог і шукала можливості для співпраці. Адже люди стомилися від розмов. Вони хочуть бачити того, хто служить народу і покращує його життя. Результати виборів і соціологічні дослідження мають змусити задуматися, що робити далі.