Головна Політакценти Скандальний нардеп Купрій довів своє невігластво у Тернополі

Скандальний нардеп Купрій довів своє невігластво у Тернополі

Нещодавно тернопільські ЗМІ підірвала інформаційна «бомба» від народного депутата з далекого Кам’янського (колишній Дніпродзержинськ) Віталія Купрія.

Мовляв, прокуратура розслідує «крадіжку» 28 мільйонів гривень у громади Тернополя для закупівлі торфу для котелень. За його словами, прокуратура вже відкрила кримінальне провадження за його ж депутатським запитом. Як виявилося, народний депутат, м’яко кажучи, зманіпулював інформацією.

А тепер розберемо це повідомлення та відділимо правду від брехні.

Справа чи провадження: Що відкрила прокуратура?
Купрій на своїй сторінці у Фейсбук написав, що тернопільська місцева прокуратура за його заявою розпочала досудове розслідування щодо проведення незаконних тендерів комунальним підприємством теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго». Більшість же тернопільських ЗМІ «розтрубило», що проти мерії завели кримінальну справу.

Законодавство України про статус народного депутата зобов’язує органи прокуратури відкривати провадження щодо КОЖНОГО запиту депутата. Навіть, якщо б Купрій заявив, що сусід облаяв сусіда, місцева прокуратура зобов’язана відкрити кримінальне провадження.

У чому звинувачують «Тернопільміськтеплокомуненерго»?
Купрій стверджує, що згідно з якимись накладними «Тернопільміськтеплокомуненерго» закуповувало торф за ціною 2100 гривень за тонну з ПДВ. Хоча Державний концерн «Укрторф» і Державне підприємство «Волиньторф» (Волинської області) пропонує ціну 768 гривень за тонну. Тому він вирахував, що тернопільська влада вкрала в громади нібито АЖ 28 мільйонів гривень!!!
Насправді скандальний нардеп виставив себе невігласом.
«Тернопільміськтеплокомуненерго» взагалі не закуповувало торф. ВЗАГАЛІ. «Тернопільміськтеплокомуненерго» закупляло готову послугу з теплопостачання в компанії ТОВ «Тернопільтепло», яка облаштовує котельні на альтернативі та виробляє тепло. І таке тепло для «Тернопільміськтеплокомуненерго» виявилося по ціні дешевше, ніж би комунальне підприємство купляло газ і виробляло тепло самотужки, як це робить до сих пір на газових котельнях.

Нардеп Купрій, не розібравшись у справі, відразу звинувачує у злочині невинних людей. Втім, нічого дивного. Це у стилі Купрія. Таке собі «політичне кіллерство».

Чому «замовили» Тернопіль?
Поширення Україною альтернативних джерел енергетики – це економічна смерть для всіх так званих олігархів, які контролюють українську нафтогазову та вугільну промисловість. Про це відкрито говорять економісти та експерти. Тому й олігархи роблять все можливе, щоб зупинити поширення Україною енергетичної альтернативи.
Тернопіль перебуває у невеликому переліку міст, де є власне комунальне підприємство, яке займається виробленням та постачанням населенню тепла. Тим часом олігархи контролюють практично всі «обленерго», в тому числі ВАТ «Тернопільобленерго» (акціонерами якого є Ігор Коломойський і Костянтин Григоришин. )

Якщо котельні на альтернативі почнуть ефективно діяти у Тернополі у промислових масштабах (ймовірність чого довела робота котельні на Лесі Українки, 4), цим прикладом точно скористаються громади у всій Тернопільській області. Адже котельні на альтернативі працюють на місцевій сировині і дозволяють знизити споживання газу більше ніж 6,5 млн м3. За нинішніх цін на газ – це більше приблизно 4,5 млн грн економії щорічно.
Це не лише економія для громади, це й 4,5 млн недоотриманих прибутків бізнес-імперіями «енергетичних олігархів». Тому вони й спрямували на Тернопіль «бомбу» від скандального народного депутата.

Тарас Вишеньский