Головна Політакценти Сергій Надал: 1 січня – 109 річниця від дня народження українського Пророка

Сергій Надал: 1 січня – 109 річниця від дня народження українського Пророка

1 січня українці всього світу відзначають 109 річницю від дня народження Провідника ОУН, Героя України та ідеолога українського державності Степана Бандери. Без перебільшення можна сказати, що Бандера є найяскравішим символом боротьби українців за власну державність. Він ‒ уособлення незламності, безкомпромісності, волі до перемоги. Степана Бандеру можна поправу назвати українським Пророком.

Якби державні мужі незалежної України читали праці Бандери, а його цитатник у них стояв поряд із «Кобзарем» Шевченка, то ми б зараз жили в іншій державі, а наші хлопці не гинули б на неоголошеній російсько-українській війні.

Ще у далекому 1950 році Бандера спрогнозував нову агресію путінської Росії проти України. Він писав: «Якщо завтра на зміну большевизмові прийде інша форма російського імперіялізму, то він так само, насамперед, звернеться всіма своїми силами проти самостійности України, на її поневолення. Російський народ, як і досі, буде нести той імперіялізм, робитиме все, щоб тримати Україну в поневоленні». Ці пророчі слова не почули у високих владних кабінетах Києва ні в 1990-х, ні у 2000-х роках. Тому ми змушені зі зброєю в руках відстоювати нашу незалежність.

Але в ці скрутні часи, Провідник дає нам рецепт перемоги над ворогом і застерігає, що не можна вірити у справжній мир: «Росія є тільки одна — імперіялістична, і так буде доти, доки російський імперіялізм не буде дощенту розторощений, а російський народ не вилікується з нього через пізнання, що його імперіялізм приносить йому самому найбільше лиха — жертв, терпінь і падіння». Ці слова Бандери мають бути основою стратегії взаємовідносин з імперіалістичною Росією.

Особисто для мене, як міського голови Тернополя знаковими є слова Степана Бандери, що «коли поміж хлібом і свободою народ обирає хліб, він, зрештою, втрачає все, в тому числі і хліб. Якщо народ обирає свободу, він матиме хліб, вирощений ним самим і ніким не відібраний». Це реальний дороговказ всім нам, яку Україну ми маємо будувати. Це має бути держава вільних людей та сильних самоврядних громад. Такою Україна була під час Гетьманщини, такою її хотіли бачити під час визвольних змагань 1917-1921 років, за таку Україну боровся і загинув Степан Бандера. 

Сьогодні ми закладаємо основу майбутнього України. Яким буде обличчя української нації завтра? Якими будуть наші міста і громади? Ми маємо докласти максимум зусиль, щоб побудувати Україну Степана Бандери!

У цей день ще раз вітаю всіх тернополян та українців з Новим роком. Бажаю всім нам такої любові до свого народу, такого патріотизму, рішучості та мудрості, які були у Провідника.

Завтрашня Україна буде результатом нашої праці. Усе ‒ в наших руках!

Слава Україні!

Міський голова Тернополя Сергій Надал