Головна Політакценти Сергій Надал: щоб проголосувати вдома треба до 23 жовтня подати у виборчу...

Сергій Надал: щоб проголосувати вдома треба до 23 жовтня подати у виборчу дільницю власноручно написану заяву та медичну довідку

25 жовтня українці підуть на виборчі дільниці, щоб обрати нові місцеві ради та очільників об’єднаних громад, міст та селищ. Однак значна частина українців фізично не можуть прийти на дільниці та виконати свій громадський обов’язок. Для них передбачені правила голосування на місцем перебування. Що треба зробити, щоб проголосувати «на дому» нам розповів міський голова Тернополя Сергій Надал.
Подати власноручно написану заяву
«Дільнична виборча комісія надає можливість голосувати за місцем перебування виборцю, який внесений до списку виборців на виборчій дільниці, але внаслідок порушення здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) не здатний пересуватися самостійно. Для цього необхідно такому виборцю до 20 години 23 жовтня 2020 року подати до дільничної виборчої комісії поштою або через інших осіб заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем перебування. Дуже важливо, що борець, який тимчасово не здатний пересуватися самостійно, має подати власноручно написану заяву», – пояснив міський голова.
Подати медичну довідку
«Другий документ, який має подати виборець, щоб голосувати за місцем перебування – довідка медичної установи про стан здоров’я виборця. Це стандартна медична довідка. На спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я, забезпечується голосування за місцем перебування у зв’язку з необхідністю дотримання постільного режиму виборцем», – зазначив Сергій Надал.
Порядок голосування інфікованих на COVID-19
«Виборцям, які підлягають самоізоляції, рекомендується здійснювати голосування за місцем перебування. У такому випадку також слід не пізніше 20 години 23 жовтня подати до дільничної виборчої комісії заяву (у довільній формі) з доданою довідкою медичної установи про стан здоров’я. Для громадян, які перебувають на самоізоляції через те, що позитивний тест на COVID-19 отримав член родини, алгоритм той самий», – підсумував міський голова Тернополя Сергій Надал.