Головна Політакценти Сергій Надал: Тернопільські пенсіонери повинні завжди відчувати турботу та соціальну підтримку міста

Сергій Надал: Тернопільські пенсіонери повинні завжди відчувати турботу та соціальну підтримку міста

Більшість із нас із острахом чекають пенсії, бо вважають її тією межею, де починається самотність, непотрібність, беззмістовність буття. Але в Тернополі добре розуміють, що людям поважного віку потрібна увага і опіка, часом навіть більше, ніж матеріальні блага. Завдяки тому, що міська рада свого часу прийняла соціально-благодійну програму «Турбота», пенсіонери нашого міста мають можливість зустрічатися, спілкуватися, приємно та корисно проводити час.

Пенсія – не вирок бути самотнім
Двічі на тиждень: у середу на 13:00 год та у неділю на 14:00 год. у Центрі дозвілля та молодіжних ініціатив ім. О.Довженка (просп. Злуки, 45) для літніх містян організовують зустрічі з письменниками, співаками, музикантами. У по-родинному теплій атмосфері тернополяни поважного віку вже зустрічалися із письменницею та громадською діячкою Дарією Чубатою, актором Михайлом Безпальком, автором пісень та виконавцем Василем Дунцем та іншими. Також тут є можливість переглянути фільми, відвідати майстер-класи, почути поради експертів, а опісля разом випити чаю та поділитися враженнями. Для охочих організовуються виїздні екскурсії, заняття з оздоровчої гімнастики. Незабаром планують запровадити, дні здоров’я, під час яких буде здійснюватися обстеження: вимірювання тиску, визначення вмісту цукру в крові тощо.

«Тернополяни, які сьогодні уже у поважному віці, колись доклали дуже багато зусиль та своєї власної праці, відбудовуючи наше місто у післявоєнні роки, розвиваючи його промисловість. Вони вчили, лікували, були економістами, працювали у сільському господарстві та багатьох інших сферах. Без них не було б і того Тернополя, яким ми сьогодні пишаємося. Тому, наш обов`язок зробити максимум для того, щоб пенсіонери відчували підтримку й турботу міста», – зазначає міський голова Тернополя Сергій Надал.

Проект «Єднання поколінь» реалізовується силами міської ради та дружніх громадських організацій. Зустрічі пенсіонерів тривають лише другий місяць, але організатори працюють над тим, щоб максимально наситити програму, при цьому просять учасників висловлювати свої побажання.

Пані Софії для своїх 86 років бадьорості не позичати. Вона просить більше рухливих подій: фізкульт-хвилинки, танці, вечорниці. Пані Марія дуже чекає на благодійні акції для діток з особливими потребами або тих, що виховуються у сиротинцях. «Нам казали, що можна долучитися. Читати книжки дітям, зробити своїми руками прикраси на ялинку. Ми б могли і щось зв`язати для них. Не думайте, що ми вже такі немічні – ми хочемо робити щось корисне», – каже жінка.

Наразі постійними відвідувачами зустрічей є близько шести десятків літніх тернополян, але щоразу їх приходить все більше. Про цю ініціативу учасники проекту діляться із сусідами, колишніми колегами, знайомими, тож організатори готуються зустрічати нових учасників проекту.

Турбота про людей похилого віку – у Тернополі в пріоритеті
Загалом у Тернополі проживає близько 54 тис людей пенсійного віку. Для того, щоб їхнє життя у нинішній складний економічний час було хоч трохи легшим, у місті реалізовується багато різних соціальних проектів. Зокрема, пенсіонери у соціальних закладах можуть скористатися безкоштовними послугами перукаря, соціальні працівники регулярно відвідують одиноких за місцем проживання, а для тих, хто перебуває в особливій скруті – забезпечується щоденне безкоштовне гаряче харчування.

Окрім того, понад 30 млн грн щороку з міського бюджету виділяється на компенсацію проїзду пільгових категорій, у тому числі й пенсіонерів. Раніше ці витрати покривав Київ, але з 2016 року ці кошти більше не закладаються у Держбюджеті, тому їх шукають на місцях. Тернопіль впорався із цим завданням і завдяки цьому, пенсіонери нашого міста продовжують абсолютно безкоштовно користуватися комунальним транспортом – тролейбусами та автобусами у необмеженій кількості, приватні перевізники Тернополя також зобовя`зані надавати їм транспортну послугу безкоштовно.

«Ми витрачаємо на відшкодування проїзду за пільговиків приблизно стільки ж, скільки на ремонт дворів. Знайти ці тридцять мільйонів не легко. Але ми це робимо. Тому що тернопільські пенсіонери – містяни літнього віку, які все життя працювали на благо нашого міста – по-праву на це заслуговують. Вони працювали для міста, тепер наш час потурбуватися про них», – зазначає мер міста Сергій Надал.

Наприкінці жовтня набрала чинності постанова Уряду № 812, якою затверджено зміни до низки нормативних актів. Зокрема частина із них торкається і запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду. Для того, щоб поїздка була безкоштовною, пільгові категорії, окрім посвідчення чи довідки повинні мати також і персоніфіковану електронну картку. У Тернополі виготовлення такого електронного квитка – «Соціальної карти тернополянина» для пенсіонерів також є повністю безкоштовним. Для її отримання слід звернутися в управління соціальної політики міської ради за адресою: вул. Лисенка 8, І поверх, 36 каб. тел. 23-53-43.