Головна Політакценти Сергій Надал: «Створення незалежної Православної Церкви України – це крок до об’єднання...

Сергій Надал: «Створення незалежної Православної Церкви України – це крок до об’єднання всього світового Християнства»

Міський голова Тернополя Сергій Надал прокоментував створення незалежної Православної Церкви України. На його думку, це не лише здобуток духовної незалежності України, а й шлях до об’єднання всього світового Християнства.

Я щиро вітаю усіх українців з відновленням незалежної помісної Української Православної Церкви. Це велична подія в сучасній історії української держави важлива для християн усіх конфесій, а також для простих громадян України. Ми на власні очі можемо бачити, як твориться історія єдності української нації.

Кілька років тому нас об’єднала спільна боротьба проти агресора. Сьогодні нас об’єднує спільна віра, обряд та традиції, котрі допоможуть протидіяти усім силам, що століттями намагалися знищити український народ. У ці дні також завдано непоправного удару по ідейним основам Російської імперії. Україна остаточно розриває стосунки з авторитарною імперською Росією і впевнено йде своїм шляхом незалежної та соборної держави.

Але, як на мене, створення Православної Церкви України має значення не лише для нашої держави, а й для всього християнського світу. Україна може стати центром, де почнеться об’єднання всіх християнських церков, призведе до єдності Християнського світу.

Після Об’єднавчого Собору, глава Української Греко-Католицької церкви Блаженніший Святослав не лише привітав православних українців з рішенням створити Єдину помісну українську православну церкву та обранням предстоятелем нової церкви митрополита Епіфанія. Він також зазначив, що «відтепер ми йдемо разом в історію, до єдності, до правди».

«Бо від того, наскільки ми сьогодні плекаємо єдність та долаємо те, що нас роз’єднує, залежить майбутнє Церкви. Попереду – багато праці», – наголосив Святослав.

Що ці слова Блаженнішого означають для мене? Це своєрідна «дорожня карта» для подальшого об’єднання всіх традиційний християн України. І не лише України. Сьогодні ми відмотали історію до 1686 року, коли почалася духовна окупація Москвою України. Але ми маємо шанс відмотати історію до 1054 року, коли почався розкол світового Християнства на західну (у подальшому католицьку) та східну (у подальшому православну) церкви. Я переконаний, що всесвітній розкол вдасться подолати. І приклад вже показує Україна. Але попереду ще багато праці. Сьогодні ж вітаю всіх українців зі святом. З духовною перемогою Української нації!