Головна Політакценти Сергій Надал: Пенсіонери Тернополя не будуть одинокими та покинутими, місто подбає про...

Сергій Надал: Пенсіонери Тернополя не будуть одинокими та покинутими, місто подбає про них

У Тернополі уже другий місяць триває проект «Єднання поколінь». За ініціативи міського голови Сергія Надала пенсіонери та тернополяни шанованого віку мають можливість у дружньому колі провести час в своє задоволення та з користю.

Приходити на зустрічі в Центр ім. О.Довженка – приємно і корисно
У Тернополі вдало зарекомендувала себе практика цільової опіки над літніми людьми, яку здійснює міський територіальний центр соціального обслуговування населення. Однак, на переконання мера міста Сергія Надала, допомога пенсіонерам не повинна обмежуватися лише послугами побутового характеру. Не менш важливо забезпечити таким людям можливість спілкування, організацію дозвілля.

«В процесі спілкування з людьми старшого покоління дуже часто ми чули, що їм потрібна не лише матеріальна допомога. Вони прагнуть людського спілкування – щоб їх вислухали, звернули увагу на їхні потреби, на їхнє бачення того, що відбувається у місті. Також вони хочуть спілкуватись між собою – у кожного є якісь новини, навіть у поважному віці люди чогось навчаються нового і хочуть цим ділитися. Для нас же важливо взяти до уваги їхній життєвий досвід, мудріть, практичні поради. Тому було прийнято рішення розпочати такий новий соціальний проект. Під час таких зустрічей літні тернополяни самі визначають теми для спілкування: чи це зустріч з лікарем, чи перегляд художнього фільму, чи обговорення міської проблематики. Для нас дуже важливе питання зв’язку поколінь, яке реалізовується завдяки даному проекту. Тому тішить, що активно долучається молодь, яка готова допомагати нашим пенсіонерам відчувати повноту життя», – зазначає міський голова Сергій Надал.

Зокрема, на останній зустрічі, яка традиційно відбулася в неділю, тернополяни літнього віку мали нагоду у невимушеній атмосфері за чаєм обговорити разом із мером міста проблемні питання, які їх турбують. Тематика була різною: від ремонту пішохідних доріжок на вулицях Тернополя до загальнонаціональних проблем пенсійного забезпечення, безкоштовного зубопротезування тощо.

«Щодо проведення ремонтних робіт у дворах та вулиць міста – дав необхідні доручення комунальним службам. Після прийняття бюджету міста на 2018 рік, будемо формувати титульні списки дворів, які потребують ремонту. Зроблю все можливе, аби думка та пропозиції учасників проекту «Єднання поколінь» була врахована», – повідомив Сергій Надал.

Тож, стає очевидним, що приходити на зустрічі в Центр дозвілля та молодіжних ініціатив ім. О.Довженка – не тільки приємно, але й корисно.

Одинокий – не самотній: допомога від міського центру соціальних послуг
У той же час, в міській раді нагадують, що для тернополян похилого віку, які опинилися в особливо складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, надаються спеціальні додаткові послуги. Отримати їх можна, звернувшись у міський територіальний центр соціального обслуговування населення за адресою: м. Тернопіль, вул. Лисенка, 8, тел. 23-56-68, 23-56-52.

Зокрема, тут діють три відділення: соціальної допомоги вдома, організації надання адресної грошової та натуральної допомоги, відділення соціально-побутової адаптації.

До речі, у Тернополі розпочинається втілення ще одного соціального проекту, який покликаний зробити більш «домашніми» наші лікарні. З огляду на те, що багато скарг від тернополян надходить на незадовільні побутові умови в медичних закладах, мерія міста внесла відповідні зміни до програми «Турбота». Відтак вже незабаром у лікарнях має з’явитись нова білизна, подушки, ковдри, посуд тощо. Вікові особливості змушують пенсіонерів частіше бути госпіталізованими – тож, для них це буде ще один прояв турботи від міста.

Віра Сотник