Головна Політакценти Сергій Надал: «Олігархи та уряд штучно викачують кошти із громад за рухунок...

Сергій Надал: «Олігархи та уряд штучно викачують кошти із громад за рухунок підняття ціни на газ і електрику»

Уряд різко підвищив тарифи в інтересах олігархів, які обкрадають українців та міські громади, поки ті роблять все, щоб тарифи були нижчими

Головне. Урядова Національна комісія у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) з нового року різко підвищує тарифи на газ та електрику. Також, зростуть ціни на водопостачання за рахунок зростання ціни електроенергії.

У Тернополі протягом року втримували вартість тепла і гарячої води. Тернопіль одне з небагатьох міст України, де протягом минулого року регулярно знижували вартість тепла і гарячої води попри постійне зростання ціни газу. Робити це вдавалося завдяки глибокій модернізації комунальної системи, що включала заміну труб, встановлення нових котлів насосів та найсучаснішого енергоефективного обладнання. Завдяки програмі розпочатій міським головою ще десять років тому вдалося скоротити споживання газу на 20 % та електроенергії на 40 %. Цей “запас міцності” дозволяв Тернополю стримувати тарифи до останнього часу.

У ЗМІ повідомлялося про підвищення напередодні Нового року зарплати топ-менеджерам “Нафтогазу” на 56 %

Більшість облгазів, як і постачальників електроенергії, перебувають у власності українських олігархів Ахметова, Коломойського, Фірташа, Медведчука. Тож підвищення тарифів — це пряма допомога олігархічному бізнесу коштом українців.

Яка позиція міста. Міський голова Тернополя Сергій Надал засудив підвищення тарифів в інтересах олігархів.

“Центральна влада не чує людей і виконує завдання олігархів. Гроші звичайних українців лягають їм у кишені. Це цього ми чекали від нової влади, коли вони йшли на вибори? У мене запитання: у кого з олігархів, уряду закінчилася епоха бідності, як обіцяли слуги? У звичайних українців вона лише поглибилася, бо на додачу до тарифів погіршують умови для підприємців”, – написав міський голова Тернополя.

Деталі. На останньому в 2020 році засіданні уряду новий т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко оголосив про остаточне рішення урядовців підвищити тарифи. Зокрема майже у 2 рази зросте ціна електроенергії за перші 100 кВт/год з 90 коп за кВт/год до 1,68 грн. Доставка газу так звана “друга платіжка” зросте у більшості випадків на 80 %. Вартість самого газу виросла в середньому 2-3 додаткових грн за кубометр. На 10-15 % може подорожчати холодна вода. Таким чином, прогнозовано, вартість утримання середньої квартири може вирости на 1000 грн в місяць.

Хто стоїть за підвищенням тарифів. Варто зазначити, що за підвищенням тарифів стоїть той самий Юрій Вітренко, який нещодавно отримав від держави премію у розмірі 4 млн доларів США. Також у ЗМІ повідомлялося про підвищення напередодні Нового року зарплати топ-менеджерам “Нафтогазу” на 56 %, попри те, що саме збитковість державної компанії стала причиною зростання тарифів.

Сергій Надал: «У мене запитання до центральної влади, коли в олігархів вже закінчіться «епоха бідності»?»

Сергій Надал наголосив, що споживач залежний від олігархічних монополій, а держава бездіяльна.

“Споживач не може змінити власника труби, є монополія. Ціна на розподіл газу лише зростає. Олігархи за рахунок людей заробляють подвійно. Є так звана “друга платіжка”, яку не раз обіцяли скасувати в уряді. Вона сформована за несправедливим та непрозорим тарифом. Туди включають “висмоктані з пальця “температурні коефіцієнти”. Ринок енергоресурсів в Україні – це суцільна фікція і монополія кількох олігархічних кланів, а уряд, на жаль,стає інструментом для грабування українського народу”, – зазначив Сергій Надал.