Головна Політакценти Сергій Надал: «Добросовісні підприємці мають створювати робочі місця і платити податки, а...

Сергій Надал: «Добросовісні підприємці мають створювати робочі місця і платити податки, а не шукати «зв’язки» у міській раді»

Тернопіль може перетворитися у перше місто в Україні найбільш сприятливе для розвитку підприємництва. На таку думку наштовхує нова ініціатива міського голови Сергія Надала, яку він планує винести на розгляд депутатів міської ради.

Сергій Надал пропонує автоматично продовжувати дозволи на оренду земельних ділянок тим підприємцям, які справно сплачують податки та щодо діяльності яких немає скарг. 

З ініціативи очільника Тернополя на розгляд міської ради внесено проект рішення з метою спрощення процедури поновлення договорів оренди землі. Рішенням пропонується “Поновити договори оренди землі, термін яких закінчується в період 1.10.2016 року по 1.04.2017 року, терміном на 5 років з моменту їх закінчення”. Таким чином, майже сотня підприємців продовжать договори без зайвих проблем. Раніше на затвердження кожного окремого дозволу вимагалося окреме рішення міськради.

За словами Сергія Надала місто має піти ще далі у питанні сприянню розвитку малого та середнього бізнесу і протидії корупції.

Слідом за автоматичним продовженням терміну оренди земельних ділянок, схожий документ має бути підготовлений і прийнятий міською радою щодо автоматичного подовження оренди комунального майна.

“Ми будемо поступово викорінювати усі можливості для корупції. На моє переконання підприємець, який наповнює бюджет міста, не повинен кожен раз із закінченням дозволу на оренду землі чи комунального майна “шукати зв’язки” у міській раді для того, щоб продовжити такі дозволи. Це має відбуватися автоматично. Тому виникла така ініціатива і я сподіваюся на підтримку депутатського корпусу, бо таке спрощення йде на користь міста і громади”, – сказав Сергій Надал.

Також у планах мерії зниження податкового навантаження на тих підприємців, які вкладають кошти у розбудову виробничих потужностей та які створюють нові робочі місця.

“Ми проводимо розрахунки для того, щоб зменшити оподаткування тих робіт, які напряму ведуть до збільшення кількості робочих місць. Зокрема планується зменшити відрахування за будівництво виробничих приміщень (пайова участь) . Можливо — ця плата становитиме символічний 1 %, від інвестиції (зараз ця плата складає близько 6 %). Це значить, що витрати підприємця на побудову, наприклад, нової фабрики чи майстерні зменшаться, але місто отримає більше. Кожне активне підприємство — це робочі місця. Чим більше працює людей і менше безробіття, тим вищими будуть зарплати. Вищі зарплати — люди більше купують товарів. Більше підприємців та підприємств — це основа місцевої економіки. Загалом більша економічна активність — це більше грошей у бюджет. Більше виконаних робіт з благоустрою та соціальних проектів. Будемо робити все, що є в наших силах, щоб підприємець і громада були партнерами”, – сказав Сергій Надал.

Залишається сподіватися, що реформаторські ініціативи будуть підтримані всіма депутатами Тернопільської міської ради, адже боротьба з корупцією і заклик до дерегуляції в інтересах малого бізнесу є головною тезою, яку останнім часом проголошує лідери країни та основних парламентських факцій. Очевидно, голосування за антикорупційні зміни і будуть тим лакмусовим папірцем, який покаже, хто реально підтримує реформи у місті, а хто лише «голосно кричить» і продовжує «доїти» підприємців за «земельні питання».

Віра Сотник