Головна Політакценти Руїна в селі, Теребовля в голові

Руїна в селі, Теребовля в голові

Ми побували в селі Завадівка, де головує потенційний кандидат на посаду мера Теребовлі Алла Стечишин, щоб подивитись, чого вона досягла в сільському масштабі і на що сподіватися мешканцям Теребовлі і сіл, що входять до ОТГ.

Редакція “Реально” розпочинає серію публікацій, присвячену місцевим виборам, зокрема кандидатам на посади мерів міст і голів ОТГ в Тернопільській області. Почнемо наше знайомство з потенційним кандидатом на посаду голови Теребовлянської ОТГ Аллою Стечишин. Ми вирішили судити «по ділам, а не по словам». Обіцянки-цяцянки в агітаційних листівках ви і без нас прочитаєте. Саме тому ми вирушили в дорогу, щоб подивитись як і чим живе село, в якому Алла Стечишин головує вже майже п’ять років.

Село Завадівка Монастириського району Тернопільської області живе, мабуть, як і більшість сіл Західної України – з заробітків та з власних городів. В селі офіційно нарахували близько 200 мешканців. Натомість Завадівській сільраді підпорядковані ще декілька сіл – Коржова та Маркова. Сама Завадівка в 75-ти кілометрах від Теребовлі – в Монастириському районі. Отже, їдемо дивитись на результати роботи потенційної очільниці Теребовлянської ОТГ.

Перше, що кидається в очі при під’їзді до села, це поржавілий радянський вказівник з назвою колгоспу. Де там та декомунізація, коли на 30-му році незалежності навіть у нас на Тернопільщині стоять вказівники з колгоспними назвами.

Далі вказівник на село Коржова, яке входить до Завадівської сільської ради. Власне, вже по вказівнику, мабуть, видно, куди ми приїхали.

Декілька фото доріг безпосередньо в Завадівці. Здається, щойно відгриміла Друга світова… І це при тому, що в розпорядженні сільської ради є кар’єр, втім каміння з нього возять куди і кому завгодно, а ями позасипати не можуть.

Нарешті ми в’їжджаємо в центр села. Його головною «окрасою», на жаль, є колишній радянський універмаг. Будівля цілковито непридатна для використання, поросла не просто бур’янами, а й молодими деревами, але продовжує стояти як пам’ятник. Питання: що зробила очільниця села, щоб навести порядок і позбавити село від цієї «прикраси»?!

Є в селі місце, за яке не соромно, це церква. Але ми з вами прекрасно знаємо, що питання відбудови церкви в західноукраїнських селах, то є питання честі для всієї громади. І будували її селяни власним коштом та й в придатному стані підтримують її також селяни разом з місцевим священником. Заради справедливості варто зазначити, що є в селі школа, і навіть бібліотека, однак заслуга це сільського голови чи збіг обставин, нам поки що невідомо.

А от згуртувати громаду і покосити траву на околиці кладовища, то є вже завдання сільського голови, з яким вона, здається, не впоралась.

От власне, основні здобутки Алли Стечишин, як голови сільської ради за п’ять років. Багато хто пояснює таке ставлення голови до села тим, що вона не місцева, в селі ніколи не жила і не живе, і їй то все не треба, бо має інші інтереси та й мислить масштабніше – по-міськи. Але ж Алла Стечишин вже заявляє про готовність стати кандидатом на посаду Теребовлянської ОТГ і обіцяє навести там порядок. Дивлячись на Завадівку, стає лячно, що на такі примари перетворяться і всі інші села, які входять до ОТГ, якщо пані Алла Стечишин виграє вибори.

А поки що Алла Стечишин, яку пов’язують з оточенням Коломойського, говорить так: «Хочу реальних змін, щоб я могла гордитися своєю країною, тим, що я українка, тим, що моя Теребовлянська ОТГ – найкраща, що Тернопільська область – найкраща”.

Слова гарні, і ми переконані, що всі жителі Теребовлянської ОТГ хочуть того ж. От лише не зрозуміло, чому Аллі Стечишин не вистачило п’ять років на посаді сільського голови, щоб бодай на крок наблизити до майбутнього очолюване село? І яке майбутнє вона насправді бачить для Теребовлі і навколишніх сіл?