Головна Політакценти Роман Казновецький: «Лановецька громада має великий потенціал розвитку»

Роман Казновецький: «Лановецька громада має великий потенціал розвитку»

Бюджет Лановецької міської об’єднаної територіальної громади на 2018 рік становить понад 75 млн гривень. Кошти будуть спрямовані на поліпшення матеріально-технічної бази комунальних закладів, ремонт доріг, розбудову спортивної інфраструктури, встановлення вуличного освітлення, облаштування зон відпочинку.

Про заплановані проекти – в інтерв’ю із міським головою Лановецької об’єднаної територіальної громади Романом Казновецьким. Нагадаємо, наприкінці жовтня 2017 року в Україні відбулися вибори у 201-й громаді. На Тернопільщині у всіх 4 ОТГ у виборах на посади голів громад перемогли кандидати від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Відтак Лановецьку міську об’єднану територіальну громаду очолив Роман Казновецький.

– Прийнято бюджет Лановецької об’єднаної територіальної громади на 2018 рік. Яким є головний фінансовий документ громади?

– Загальний бюджет громади на 2018 рік – понад 75 млн гривень. До цієї суми входить освітня субвенція у розмірі 22 з половиною млн гривень. Медична субвенція становить понад 9 млн гривень. Вторинна ланка медицини – 7 млн 740 тисяч, первинна ланка – 1 млн 700 тисяч. Базова дотація – 4 млн 150 тисяч, а додаткова – понад 3 млн 800 тисяч гривень.

– Які проекти будуть реалізовані у сфері освіти?

– У загальноосвітній школі № 1 І-ІІІ ступенів імені Юрія Коваля потрібно відремонтувати дах, а також провести енергоефективні заходи із заміни вікон. Заплановані ремонтні роботи у дошкільному навчальному закладі «Ромашка» вартістю близько 1 млн грн. Паралельно розробляються невеликі проекти, наприклад, по утепленню фасаду у ЗОШ № 1. Ведеться обговорення з директорами шкіл щодо найбільш нагальних проблем. Юськовецька школа потребує понад 384 тисячі грн на завершення робіт з опалення. Ми вивчаємо усі питання і усі невідкладні проекти будемо реалізовувати. У 2017 році у школі № 2 за кошти, виділені із Фонду регіонального розвитку утеплили фасад, роботи будуть завершені у 2018 році вже силами громади. По освітніх закладах планується залучення коштів на придбання комп’ютерної техніки, інтерактивних дошок і всього необхідного для розвитку дітей початкових класів. Далі обговорюємо питання опорної школи – зокрема ЗОШ № 2. Там 3 березня планується закупівля сучасних класів хімії, географії, фізики, та капітальний ремонт спортивного залу.

– Чи достатньо коштів для розвитку галузі медицини?

– По первинній ланці медицини у нас є 1, 7 млн гривень. Цього достатньо, щоб видати заробітну плату, коштів можливо вистачить навіть на оздоровчі. Що стосується вторинної ланки медицини, там є питання – вже на засіданні обговорювали кошти, які є в районі, які є в нашій громаді як субвенційні кошти. Головний лікар каже, що понад 3 млн гривень недостатньо для дофінансування заробітної плати. Це питання ще будемо обговорювати. Працюємо над тим, щоб ми вклалися у субвенційні кошти. Паралельно ми говоримо про поліпшення надання медичних послуг. Наша громада вже діяла у 2017 році, я лобіював інтереси вторинної ланки медицини. Разом з депутатами ми мали і маємо спільну позицію про те, що необхідно поліпшити матеріально-технічну базу. Тому наприкінці року було закуплено цифровий кардіограф, таке обладнання має далеко не кожен медичний заклад області. Зараз обговорюємо питання щодо закупівлі аналізатора крові. Головне наше завдання – створити максимально комфортні умови і поліпшити якість надання медичних послуг.

– Які роботи заплановані щодо розвитку дорожньої інфраструктури?

– У бюджеті передбачені кошти на ремонт доріг як у місті, так і сільській місцевості. 1 мл гривень виділили на закупівлю щебеня, щоб покращити дорожнє покриття вулиць сіл та міста. Паралельно заклали кошти для купівлі катка, який при можливості будемо використовувати для поліпшення дорожнього покриття. Ремонт асфальтного покриття буде здійснюватися у центральній частині міста. У травні-червні, коли буде вже сприятлива погода, розпочнемо ці роботи.

– У бюджеті закладені кошти щодо розвитку спортивної інфраструктури?

– Так, близько 800 тисяч гривень спрямовані на облаштування дитячих майданчиків. Для кожного села громади буде закуплено відповідний інвентар. Місце розташування цих ігрових майданчиків будемо визначати спільно з громадою населених пунктів. Паралельно біля школи № 1 імені Ю.Коваля плануємо встановити футбольний майданчик зі штучним покриттям. Плануємо провести ремонт спортивного залу у першій і другій школі. Тобто будемо створювати усі необхідні умови для розвитку і популяризації спорту серед дітей і молоді.

Планів у нас багато щодо розвитку громади. Як я вже зазначив, передбачені проекти в освітній і медичній сферах, будемо розбудовувати дорожню та спортивну інфраструктуру, облаштовувати водопровідну і каналізаційну мережі, вуличне освітлення. Плануємо придбати сміттєзбиральну машину, адже хочемо ліквідувати стихійні сміттєзвалища у селах громади. Хочу наголосити, що наш принцип роботи простий – спілкуємося з сільськими головами, тобто зі старостами сіл, вони розповідають про цілий спектр проблем і ми спільно визначаємо пріоритети. Ми діємо винятково в інтересах громади.