Головна Політакценти Реформа транспортної системи Тернополя

Реформа транспортної системи Тернополя

Питання, які тернополяни найчастіше задають міському голові

У Тернопіль не лише прибувають нові великі та середні автобуси, а й продовжується комплексна транспортна реформа. Зокрема оголошено конкурс на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування у Тернопільській міській територіальній громаді. Конкурс триватиме до кінця березня. Міський голова Тернополя Сергій Надал на своїй сторінці у Фейсбук закликав всіх небайдужих тернополян бути активними та допомагати владі реформувати транспортну систему.

Сьогодні проаналізуємо, які питання у соцмережі Фейсбук найчастіше задають міському голові тернополяни щодо громадського транспорту і як на це відповідає Сергій Надал.

Які саме нові автобуси прибули у Тернопіль і коли вони виїдуть на маршрути?

КП «Тернопільелектротранс» отримало 20 нових автобусів «МАЗ 206», що вже незабаром курсуватимуть за новою маршрутною мережею громадського транспорту.

Придбані автобуси відповідають стандартам Євро-5 і оснащені двигунами внутрішнього згоряння на зрідженому паливі, екологічно безпечні. Автобуси марки «МАЗ 206» є низькопідлоговими та закуплені на кошти Тернопільської міської ради за договором лізингу із державним банком «ПриватБанк». Всі комплектуючи німецькі. Автобуси виїдуть на маршрути вже до кінця березня.

Чи у нових автобусах буде діяти пільговий проїзд?

Проїзд у цих автобусах, як і в тролейбусах, буде безкоштовним для усіх пільговиків Тернопільської громади без обмежень у кількості та часі. Також право безкоштовного проїзду матимуть школярі і студенти.

На яких маршрутах будуть курсувати нові автобуси?

Частина буде на маршруті №35, а також на новому маршруті №21. Насамперед, маршрути будуть розподілені туди, де не можуть проїхати тролейбуси та великогабаритні автобуси – це до мікрорайонів: Новий Світ, Кутківці, Пронятин». Невдовзі маршрути будуть затверджені. У мерії розглядають всі пропозиції, які надходять від тернополян.

Чому на деяких маршрутах мало автобусів або швидко завершується їх графік роботи?

У Тернополі поступово переводять комунальний транспорт у двозмінний режим роботи. Саме для цього й купуються нові автобуси. Двозмінний режим роботи дозволить збільшити кількість маршрутів. Автобусів буде більше і курсуватимуть вони довше.

Як боротися з недобросовісними водіями та перевізниками, автобуси яких брудні чи несправні?

Зараз триває конкурс на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування. Мер закликає тернополян звертатись Ва управління транспорту за телефоном 52-15-14. Всі факти неналежного стану автобусів, або поганої поведінки водіїв будуть фіксовані. Перевізники, на маршрутах яких найбільше скарг від тернополян, втратять право на перевезення пасажирів. Міський голова впевнений, що тільки разом з активними тернополянами нам вдасться змінювати культуру водіїв.

Як можна влаштуватися водієм нових автобусів? І яка зарплата?

Місту дуже потрібні водії на нові автобуси. Ставши частиною команди КП «Тернопільелектротранс» водій проходить безкоштовне навчання, отримує офіційне працевлаштування, соціальний пакет та зарплату від 12000 гривень. Досвідчений водій отримує зарплату 15 000 і більше.

Всі бажаючі стати водієм можуть телефонувати за номером 52-69-41 або написати на електронну скриньку: uprtrans_te@ukr.net.