Головна Політакценти Радикали Тернопільщини захистили волю і вибір мешканців прилеглих до обласного центру сіл

Радикали Тернопільщини захистили волю і вибір мешканців прилеглих до обласного центру сіл

Схоже, ласий шмат вислизнув з рук тернопільської міської «Свободи». У кінці квітня більше 90 відсотків мешканців Білої відкинули пропозиції посланців ТМР щодо приєднання села до обласного центру та однозначно висловилися за створення об’єднаної територіальної громади.
Ні вмовляння, ні шантаж не допомогли свободівцям міста переконати людей, що під їх крилом усім буде краще. Більше того, білівчани впевнені, що кількарічні намагання «затягнути» їх під патронат Тернополя йдуть не від щирого серця.
Кільканадцять гектарів ще не роздиребаненої землі, значна кількість підприємців, які наповнюють місцевий бюджет, зрештою – стратегічний плацдарм поблизу Івачева та Чистилова – водозабір і сміттєзвалище… Усе це не може не приваблювати міських бізнесменів та їх лобістів у владі.
– Ми пропонуємо те, що пропонували два роки тому, ми повністю залишаємо кошти в громаді, які зароблятимуть. А на розвиток села ми тоді давали один мільйон, зараз готові виділити два мільйони, – задобрював білівчан начальник управління стратегічного розвитку Тернопільської міськради Юрій Дейнека.
Натомість, мешканці села переконані, що здатні само організуватися і створити потужну ОТГ.
– Ніхто немає ні морального, ні юридичного права впливати на доленосний вибір людей. Більше того, ми, депутати, повинні всіляко підтримувати їх прагнення соціально та економічно зміцнювати свої села. Адже створення завідома перспективної Білівської ОТГ, без сумніву, позитивно позначиться і на розвитку Тернопільщини у цілому, – коментує ситуацію депутат обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка Богдан Яциковський. – Тому й більш, ніж дивує той факт, що у позитивному вирішенні цього питання зацікавлені далеко не всі народні обранці та державні мужі.


За його словами, знайшовши «лазівку» у законодавстві про децентралізацію щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення за спрощеною процедурою, дехто не залишає спроб взяти під контроль Тернополя майже півсотні тисяч мешканців навколишніх сіл і вже створених громад та їхні ресурси. Безумовно, що включення до порядку денного чергової сесії облради цих лобістських намірів обурило людей і вони розпочали протестні акції.
Чітка принципова позиція фракції РПЛ в обласній раді, територіальної організації партії, як і доведена до точки кипіння соціальна напруга людей змусили владу дати задній хід – ОДА таки зняла з розгляду сесії свій проект змін до перспективного плану формування територій громад. Іншими словами, у мешканців прилеглих до Тернополя сіл з’явилася надія, що процес формування об’єднаних територіальних громад у нашому краї буде справді добровільним – як і записано у законі.