Головна Політакценти Рабінович: Потрібно перерахувати пенсії військовим й інвалідам, а також знизити пенсійний вік...

Рабінович: Потрібно перерахувати пенсії військовим й інвалідам, а також знизити пенсійний вік жінкам

В Україні можуть підвищити розмір мінімальної пенсії та соцвиплат військовослужбовцям, особам з інвалідністю та особам, які не мають права на пенсію, а також знизити пенсійний вік для деяких категорій осіб, зокрема жінок. З такою законодавчою ініціативою виступив народний депутат, глава парламентського підкомітету з прав людини і лідер політичної партії «За життя» Вадим Рабінович.

Текст поданого на розгляд парламенту проекту закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення рівня соціального захисту військовослужбовців, осіб з інвалідністю, осіб, які не мають права на пенсію, зниження пенсійного віку для деяких категорій осіб» політик опублікував на своїй сторінці в Facebook .

«За даними ООН, за межею бідності проживає більше 80% українців. Такий стан призводить до того, що малозабезпечені люди погано харчуються і, як наслідок, погіршується їх здоров’я. Найгірше сьогодні почуваються пенсіонери і люди з обмеженими можливостями, так як вони ледь виживають через нерозумну антисоціальну політику в державі », – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

На думку Вадима Рабіновича, це говорить про необхідність на законодавчому рівні захистити найбільш незахищені верстви населення. Зокрема, своїм законопроектом політик пропонує «підвищити вдвічі пенсію за вислугу років, надбавки і допомогу до пенсії за вислугу років, мінімальні розміри пенсій по інвалідності інвалідам війни, військовослужбовцям та іншим особам, які мають право на соціальні виплати та пенсію відповідно до Закону України« Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб ».

Крім того, народний депутат пропонує вдвічі збільшити розмір державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, а також розмір державної соціальної допомоги на догляд.

Також в проекті закону йдеться про те, що українці мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку чоловіками 60 років (при наявності страхового стажу не менше 25 років), жінками – 55 років (при наявності страхового стажу не менше 20 років).

Нагадаємо, сьогодні передбачено, що українці мали право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років при наявності страхового стажу не менше 15 років тільки до 31 грудня 2017 року.

Таким чином, проект закону пропонує зменшити вік, після досягнення якого українці мають право на отримання пенсії за віком, а також скоротити необхідний страховий стаж для отримання пенсії за віком.

Парламентарій підкреслює, що додаткові кошти в державному бюджеті не будуть потрібні: він пропонує реалізувати ці ініціативи за рахунок двократного зменшення витрат на Верховну Раду України, Кабінет Міністрів і Адміністрацію Президента.