Головна Політакценти П’ять тернопільських депутатів потраплять під кримінал

П’ять тернопільських депутатів потраплять під кримінал

Свої статки від громади приховують представники “Самопомочі”, “Свободи”, “Радикальної партії Ляшка”, “Батьківщини” та “Народного контролю”. Депутати тепер мають сплатити штраф або понесуть кримінальну відповідальність.

Станом на 1 травня 5 депутатів не подали до Реєстру електронних декларацій відомості про свої доходи та майно.

За несвоєчасне електронної декларації передбачено штраф від 850 до 1700 грн (50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). НАЗК має проінформувати депутата про те, що він порушив закон. Якщо у 10-денний термін після отримання такого повідомлення політик не заповнить декларацію – то за це його можуть притягнути до кримінальної відповідальності, – наголошує Віта Думанська, координаторка кампанії “Стеж за грошима”Громадського руху ЧЕСНО.

Думанська також додає:

Депутатам загрожує позбавлення волі строком до 2 років, громадські роботи, які можуть тривати від 150 до 240 годин або штраф, який вже сягатиме 51 тисячі гривень.

Відповідати за законом доведеться двом депутатам міськради і трьом – з облради.

Зокрема, з Тернопільскої міської ради не подали декларації Роман Ляхович з партії “Народний контроль” та “батьківщинівець” Володимир Гринда. Нагадаємо, що ці депутати не подали свої декларації до міської ради і минулого року, про що повідомляв рух ЧЕСНО.

Володимир Гринда переконує, що от-от декларація з’явиться на сайті НАЗК:

 

Декларація зараз за годину буде на сайті. Про відповідальність за неподання не чув. Я взагалі перший раз в житті буду подавати. Я зараз читаю, дивлюсь, це якісь коміки понаписувані, але зараз розберуся і подам.

Декларація Гринди з’явилася на сайті НАЗК увечері 1 травня. Відповідно він має сплатити штраф за несвоєчасне подання.

Нагадаємо, за результатами моніторингу депутатських деклараціїй у 2014 році – останній рік, коли вдалося отримати декларацію депутата, Гринда був серед “злиднів” – його доходи виявилися меншими за прожитковий мінімум.

 

У 2016 році доходи депутата-священика становили лише дещо більше 17 тисяч гривень. Заощаджень у депутата немає. В е-декларації зазначено, що під Новий рік, 31 грудня, у депутата з’явилася квартира площею 50 м2 та гараж за відсутності автомобіля.

Це певно автоматом поставило дату набуття 2016 р., я не зазначав. Я в цій квартирі вже 17 років живу. Це квартира моїх батьків, мама померла, тато на мене все записав, квартира на 100% моя. Можете всіх сусідів опитати. А гараж у мене в гаражному кооперативі, теж десь здається, з 98 чи 99 року. Машину давно продав, вона мені зараз не потрібна.  Будинок будується теж вже кілька років. Все, що зазначено у декларації, я набув ще до депутатства. Мені немає що приховувати. Не заповнив вчасно, бо думав, що в травні ще можна. А 1 травня колега-депутат зателефонував мені і сказав, що я не подав вчасно. Одразу ж і заповнив, – коментує Гринда.

Депутат міськради від “Народного контролю” Ляхович пояснює, чого не встиг заповнити декларацію:

 

Я хворів, я нездужав. З понеділка після свят виходжу на роботу і обов’язково подам її.

Для заповнення декларації депутати мали аж 4 місяці – з 1 січня по 1 травня 2017 року.

Також вчасно декларацію не подали троє депутатів обласної ради: “свободівець” Олександр Башта, “радикал”  Сергій Тарашевський  та Наталія Масник із Самопомочі.

Олександр Башта запевнив, що подав документ ще 11 березня, після чого його “електронний цифровий підпис”, з невідомих йому причин, не зміг його підключити його до ресурсу, а сама декларація стала недоступною.

Пообіді 1-го травня Башта подав декларацію, одразу вніс і виправлення. Проте електронна деклараціяпорожня – вказано лише членів сім’і, жодних відомостей про майно та доходи.

Наталія Масник теж подала декларацію пообіді 1-го травня. Декларації Сергія Тарашевського досі немає на сайті НАЗК.

Коментарі Тарашевського та Масник руху ЧЕСНО отримати не вдалося.

Найближчим часом рух ЧЕСНО оприлюднить аналіз декларацій депутатів міської та обласної рад. Нагадаємо, ЧЕСНО оприлюднив результати моніторингу 2016 року роботи міськради та облради. Також проаналізував рік роботи міського голови Тернополя.

Громадський рух ЧЕСНО