Головна Політакценти Проблеми громади повинні вирішуватись в сільських радах, а не в Кабміні

Проблеми громади повинні вирішуватись в сільських радах, а не в Кабміні

WUP-WS1hEmoПеред місцевими виборами-2015 обов’язково буде втілена в життя територіальна реформа – децентралізація. Держава вже починає робити перші кроки для реалізації реформи.

«Влада буде в руках людей, а конкретніше – в руках територіальної громади. Будувати нову школу чи реконструювати стару, покласти нову дорогу чи відремонтувати стару… ці і низку інших проблем краще видно з вікон адміністрацій чи з ганку сільської ради? З коридорів Кабміну чи вікна сільського голови? Ясна річ, що левова частка повноважень делегується на рівень громад.  Та найважливіше те, що центральна влада поступається не лише повноваженнями і відповідальністю, але й фінансовими ресурсами.» – пояснює керівник секретаріату ТТО Партії «Солідарність – Блок Петра Порошенка» Володимир Дзудзило.

Голів державних адміністрацій – не будуть призначати

Інститут голів державних адміністрацій, які нині призначаються з Києва, – скасовується.

«Оперативне управління областями та районами переходить до обласних та районних виконавчих комітетів, які формуватимуться Радами відповідного рівня, що їх обирають люди. Виконкоми підзвітні та підконтрольні лише обраним радам відповідного рівня, і нікому більше!» – підкреслює Володимир Дзудзило.

Децентралізація не означає послаблення центральної влади в таких питаннях як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права,  дотримання громадянських свобод.

Йдучи на широку децентралізацію, маємо надійно застрахуватися від спроб ворога використати нові й надзвичайно широкі повноваження місцевих громад для порушення суверенітету й територіальної цілісності