Головна Політакценти Пристрасті навколо Генплану Тернополя. Як це було

Пристрасті навколо Генплану Тернополя. Як це було

Процедуру внесення дострокових змін до Генерального плану та плану зонування території Тернополя погодили депутати міської ради під час другого пленарного засідання чотирнадцятої сесії 24 березня. Тепер її має розпочати виконавчий комітет та структурні підрозділи міської ради. Нагадаємо, що перше пленарне засідання відбулося рівно місяць тому, 24 лютого, і тоді депутати зупинилися на проекті рішення про внесення змін до Генерального плану, оскільки було багато зауважень та неузгодженостей, стосовно цього питання. Щоб їх вирішити була створена робоча комісія, до якої увійшли, як депутати, так і представники громадськості. Після шести засідань комісії, за словами її учасника Едуарда Міляновського, було напрацьовано 47 пропозицій, які пропонували внести у Генплан. Із них у кінцевий варіант протоколу внесли 30 пунктів. Саме їх і погодили депутати.
Під час розгляду проекту рішення ще були виправлені неточності, які стосувалися територій на вулиці Миру, біля Старого парку, на вулиці Орлика. Так, вирішили, що біля скверу на Мира автостоянки не буде, а залишиться тільки зона для громадської забудови. Біля Старого парку, де планують зробити меморіальний комплекс не всю територію віддавати під офісні приміщення, а тільки частину, щоб там залишилась зелена зона. Виникли суперечності ще стосовно територій на вулиці Симоненка,1 і Текстильна,2. Їх, після завершення сесії, журналістам прокоментував міський голова
«Стосовно Симоненка,1 були звернення мешканців і депутатів, – каже Сергій Надал. – Проводилися неодноразово перевірки і можу сказати, що містобудівна і земельна документація відповідає вимогам діючого законодавства. Згідно тих висновків, які дали експерти, немає підстав вважати це будівництво незаконним. Мешканці виступили проти тому, що будуть будинок і є певні незручності: комусь заступить вікно, комусь сонце. Але якщо взяти результати перевірок, то ДБН та земельні норми витримані. Враховуючи звернення депутатів, ми створили комісію, нехай депутати ще самостійно переконаються у цьому, переглянуть документи і дадуть людям пояснення. По Текстильній,2 жодних будівництв не передбачено. Більше того будь-яка документація, яка раніше надавалась комунальним підприємствам на будівництво вже скасована. Взагалі, по всіх КП було прийнято рішення доручити земельній комісії відпрацювати кожне підприємство, вибрати де немає майнових прав, які вже не можливо скасувати і скласти їх перелік. Він вже є. Тепер за рішенням комісії будемо пропонувати по тих КП, які не мають обтяжень, скасувати попередні рішення щодо будівництв. А де є обтяження, ми дійшли згоди, що ми чітко розмежовуємо територію, яка може використовуватися під будь-які будівництва чи щось інше, і територію, яка не може.».
За внесення змін до Генплану та плану зонування територій проголосували однаково: 26 «за» із 36 присутніх депутатів. Та за кілька місяців до цього питання знову повернуться. Депутати будуть голосувати вже за внесені зімни після громадських слухань.
«Ми затвердили Генплан вцілому, – каже Сергій Надал, міський голова. – Крім того, зразу цим же рішенням доручили виконкому ініціювати дострокові внесення змін до генплану по цих об’єктах, які викликали певний резонанс у суспільстві. Ці пропозиції відправимо у «Діпромісто» і упродовж 3-4 місяців вони будуть розробляти зміни до документації, а потім направляють назад до нас. Тоді буде проходити процедура громадського обговорення внесених змін, і після того їх запропонують на затвердження сесії вже по кожному об’єкту зокрема. Залежить від громадськості будуть вони прийняті чи ні. Попередньо нам озвучили вартість внесення змін до документації у «Діпромісті»: 200-300 тисяч гривень. «Перемальовувати» повністю Генплан, як це пропонували депутати, коштувало б не менше мільйона і це тривало б рік. Ми ж вибрали оптимальний шлях, який нам порадили розробники, і як робили інші міста, і це та процедура, яка дозволена діючим законодавством.».