Головна Політакценти Приклади успішних громад – це відповідь популістам, які не вміють брати на...

Приклади успішних громад – це відповідь популістам, які не вміють брати на себе відповідальність (відео)

Участь у таких заходах, як засідання Ради регіонального розвитку дає можливість обмінятися досвідом, кращими практиками, обговорити найбільш оптимальні шляхи вирішення проблемних моментів, а також забезпечує відвертий діалог між керівництвом держави та представниками областей України. На це звернув увагу голова облдержадміністрації Степан Барна, коментуючи участь делегації з Тернопільщини у п’ятому засіданні Ради регіонального розвитку.

«Завдяки позиції Президента України Петра Порошенка процес децентралізації охопив всю Україну, і до кінця року очікується, що кількість об’єднаних територіальних громад перевищить тисячу. Це є свідченням того, що люди зрозуміли ефективність, запропонованого керівництвом держави механізму, і активно включаються в процес», – зазначив Степан Барна.

Він нагадав, що на початковому етапі реформи в Тернопільській області було 26 територіальних громад, а у нинішньому році їх уже 36. За його словами, кількість громад збільшилася по всій Україні практично вдвічі.

Голова Тернопільської ОДА вважає, що у процесі децентралізації дуже важливе значення має здатність громад здійснювати управління своїми територіями.

«По великому рахунку ця реформа – це інструмент, який вплине на загальне покращення умов життя. Головне уміло цим інструментом скористатися. На прикладі Тернопільської області є значний успіх – у минулому році завдяки фінансовій децентралізації область покращила показники по власних доходах – на одного жителя ОТГ тепер припадає 720 грн, а ще рік тому було лише 143 грн., – звертає увагу Степан Барна. – Також Тернопільщина отримала субвенцію на підтримку територіальних громад – майже 141 млн грн минулого року склала допомога від Держави. Це дало можливість відремонтувати школи, садочки, освітити вулиці, зробити каналізації. У цьому році позиція уряду незмінна – і на розвиток інфраструктури громади Тернопільщини отримають 115 млн грн».

Очільник краю підкреслює, важливість того, аби освоєння коштів відбувалося ефективно. «Треба, щоб за виділенні кошти, справді, змінювалося обличчя сіл нашого краю. І на прикладі нашої області ми зможемо показати, що реформа децентралізації є ефективною. І це правильний шлях, і це чітка відповідь сьогодні популістам, які не здатні дати собі раду. Сьогодні ми бачимо дуже багато прикладів, коли люди беруть на себе відповідальність і отримують результат», – наголосив Степан Барна.

Нагадаємо, 20 березня під головуванням Президента України відбулося п’яте засідання Ради регіонального розвитку. Близько тисячі учасників зі всієї України обговорили найбільш нагальні для Держави питання. Тернопільську область представляла делегація з 60 осіб, у складі якої: голова Тернопільської ОДА Степан Барна, голова Обласної ради Віктор Овчарук, голови районних адміністрацій, понад два десятки голів об’єднаних територіальних громад, семеро голів міських рад та інші.