Головна Політакценти Прем’єр зможе побачити децентралізацію по-тернопільськи

Прем’єр зможе побачити децентралізацію по-тернопільськи

У п’ятницю на Тернопільщині очікують прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Очевидно, що однією із ключових тем для обговорення під час візиту стане досвід вдалого втілення реформи децентралізації, який вже стає «візитівкою» Тернопільської області.

Не минуло й року, як на Тернопільщині утворено 26 громад, а результат вже говорить сам за себе. За підсумками першого кварталу перевиконання місцевих бюджетів тільки в районах області склало 160 мільйонів гривень. В окремих громадах спромоглися забезпечити перевиконання бюджету на більш як 100%, а в Золотниківській громаді показник сягає 300%.

Завдяки новій реформі, акумульовані гроші громади мають можливість використовувати на власні потреби: ремонти соціальних об’єктів, покращення інфраструктури, енергозбереження тощо.

Окрім того, на розроблені проекти громади отримують державне фінансування. На сьогоднішній день у Мінрегіонбуді схвалили вже 80 проектних заявок від Тернопільщини, на які виділено 83,3 млн. грн., при чому ці кошти вже можна повноцінно освоювати. За інформацією управління містобудування та архітектури Тернопільської ОДА, левова частка підготовлених проектних заявок стосується ремонту доріг, шкіл, дитячих навчальних закладів, а також об’єктів житлово-комунальної інфраструктури.

Голова Тернопільської ОДА Степан Барна неодноразово наголошував на необхідності якісної підготовки проектів та готовність адміністрації надавати громадам в цьому необхідну підтримку.