Головна Політакценти Президент жорстким рішенням про воєнний стан врятував Україну від вторгнення РФ, –...

Президент жорстким рішенням про воєнний стан врятував Україну від вторгнення РФ, – експерт

FILE PHOTO: Ukraine's President Petro Poroshenko addresses the Parliamentary Assembly of the Council of Europe in Strasbourg, France, October 11, 2017. REUTERS/Christian Hartmann/File Photo

У середу, 26 грудня, закінчився термін воєнного стану, і за його підсумками можна стверджувати, що це було правильним рішенням президента Петра Порошенка.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook політолог Микола Лучинський.

«Сьогодні (26 грудня. – Ред.) закінчується термін введеного президентом воєнного стану, і, підбиваючи підсумки цього місяця, можна сміливо сказати: Порошенко вчинив правильно, і тільки його жорсткі і безкомпромісні рішення утримали Путіна від масштабного вторгнення. Так, багато хто боявся самого терміну «військовий стан», хтось щиро не розумів, навіщо його потрібно вводити. Були такі, хто нічого не помітив. А хтось, за традицією, розганяв «зраду», – нагадав Лучинський.

За словами експерта, для нього чітким обґрунтуванням того, що президент ввів військовий стан абсолютно виправдано, стали дані розвідки про те, що Росія стягнула до кордону з Україною величезну кількість техніки – 1120 танків і 2600 різних бронемашин.

«Днями прочитав свіжі новини, які тільки підтвердили мою думку. ОБСЄ помітила в Красному Лучі “Гради” бойовиків в кількості 22 штуки. Тобто не тільки Росія стягувала до нашого кордону озброєння, але і керовані нею маріонеткові сепаратисти. Ми повинні були бути готові відбити будь-яку атаку, в тому числі і з ОРДЛО », – підкреслив політолог.

Лучинський зазначив, що, незважаючи на скепсис всередині країни, зарубіжні партнери України високо оцінили реакцію президента на російську агресію.

«Президент недавно заявив про проведення і перегрупування військ, ми підтягнули частину сил до кордону, зібрали резервістів. Але більшість українців, звичайно, нічого не помітили … Не помітили, тому що так і повинно бути! Зате помітили це на Заході. Ми отримали чіткий сигнал про те, що все робимо правильно.Оголошення воєнного стану в Україні викликало позитивну реакцію і в США, і в НАТО, і в ЄС. Наші партнери нас повністю підтримали! І в цілому світ звернув увагу на інцидент і встав на нашу сторону – згадаємо резолюцію ООН по Азовському морю », – написав політолог.

На думку Лучинського, також вельми показово, що завдяки дипломатичним зусиллям Порошенка, сенатори США і від демократів, і від республіканців звернулися до Дональда Трампа з проханням провести масштабну багатонаціональну операцію із забезпечення свободи судноплавства в Чорному морі з метою оперативно протидіяти військовій агресії Росії в Керченській протоці . Експерт впевнений, що це теж «дуже потужний сигнал» в нашу підтримку.

«На закінчення хочу ще раз звернутися до “зрадофілів”: ви можете спокійно сидіти у себе в теплих будинках з інтернетом і на всі лади лаяти президента, армію, військовий стан саме завдяки тому, що президент і армія забезпечують вашу безпеку. І військовий стан тут – вельми ефективний інструмент. Просто подумайте над цим перед тим, як вилити чергове відро своєї думки в інтернет», – резюмував Микола Лучинський.