Головна Політакценти Президент в Одесі провів нараду щодо поступу реформ та боротьби з корупцією

Президент в Одесі провів нараду щодо поступу реформ та боротьби з корупцією

d1cddd0c5c93e5a411177274d08d0e3f1436397465Президент Петро Порошенко провів в Одесі розширену нараду з головами обласних, Київської міської державних адміністрацій за участю керівництва центральних органів влади та правоохоронних органів. Президент поставив низку завдань щодо укріплення безпеки в регіонах, боротьби з корупцією та контрабандою, а також щодо активного впровадження реформ, зокрема – залучення інвестицій.

Президент наголосив на необхідності прискорення реформ, оскільки Український народ, суспільство вимагає швидкого результату.

«Ми починаємо з чистого листа – повна довіра Президента, надзвичайно ефективна взаємодія з правоохоронними органами, відкрита співпраця з суспільством, залучення волонтерів, ефективна взаємодія», – заявив Президент, звертаючись до голів ОДА. За його словами, у вересні відбудеться ще одна нарада, де кожен матиме можливість відзвітувати. Президент наголосив на тому, що попереду дуже важливі осінні дні, коли влада має продемонструвати вже результат, а не плани. «Результат, коли корупціонери у в’язниці. Результат, коли запроваджена реформа децентралізації», – сказав Петро Порошенко.

Серед найголовніших завдань Президент доручив налагодити ефективну роботу із забезпечення безпеки держави, підготувати необхідну базу для електронних закупівель, забезпечити активне скорочення апарату без втрати функціональності.

Глава держави підкреслив, що реалізація всіх реформаторських планів можлива лише за умови підтримки всього суспільства. «Проблема не лише в тому, щоб рішуче боротися з корупцією, протистояти пропагандистським атакам, якими зараз намагаються дискредитувати владу. Проблема – донести до кожного українця, що на сьогоднішній день ми ефективно впроваджуємо реформи. Електронні закупівлі, скорочення неефективних чиновників, боротьба з корупцією і робота силовиків, ефективна взаємодія з АТО і допомога українським військовим, залучення іноземних інвестицій. Ми маємо не лише робити, але й інформувати про це суспільство. Бо настрій, тонус, переконаність у перемозі суспільства – це ключовий чинник реформ. Немає довіри людей – немає успіху реформ», – заявив Президент, додавши, – Коли ми кажемо про прозорість влади, говоримо і про ефективну інформаційну політику, на якій я наголошую».

Глава держави позитивно оцінив перші активні реформаторські дії голови Одеської обласної державної адміністрації Михеїла Саакашвілі та наголосив на важливості поширення цього позитивного досвіду в інших областях України.

Президент заявив про «потужну атаку на нову українську владу» з протидії реформам, зокрема, у соціальних мережах. «Я тішуся тим, що все суспільство встало на захист української влади», – заявив Петро Порошенко.

«Хай вся Одеса і вся Україна сьогодні відчують, що я як Президент України надаю повну підтримку головам обласних державних адміністрацій у рішучій боротьбі з корупцією, рішучій і прозорій роботі з реформування України», – заявив Петро Порошенко, пообіцявши сприяти ініціативам та обміну досвідом.

Президент позитивно оцінив резонансну спільну операцію СБУ та ГПУ із затримання корупціонерів в прокуратурі та відмітив рішучі реформаторські кроки в системі правоохоронних органів, назвав патрульну поліцію, яка почала працювати в Києві і скоро запрацює в Одесі, «візитною карткою українських реформ». «Очевидними є дві тенденції. З одного боку, суспільство, втомлене війною та економічними негараздами, які поглиблюються через російську агресію, і ми з розумінням ставимося до цього. З іншого боку, – воно справедливо чекає реформ, вимагає реформ і забезпечує потужну громадську підтримку реформ», – зазначив Президент.

Говорячи про спротив реформам з боку «потужної коаліції з тих, кому прищемлені хвости», Президент зазначив: «Олігархія з низкою кишенькових мас-медіа, корумпована бюрократія, п’ята колона. Виступати проти змін вони не наважаються, але значну частку «заработаного непосильным трудом» готові витратити на дискредитацію реформ та чорний піар проти України». «Погляньте для прикладу, як пручається останніми днями наша авіаційна монополія», – сказав Президент. «У нас буде відкрите небо, яке розроблялося Міністром Півоварським, і ми захистимо його. У нас буде вигравати конкуренцію той, хто буде більш ефективним, більш прозорим, хто забезпечить більш якісні і більш дешеві послуги пасажирам без втручання бюрократії», – заявив Президент. «Ми маємо зробити все, щоб в Україні працювала чесна конкуренція», – резюмував Петро Порошенко.

Говорячи про перші підсумки реформ, Глава держави відзначив, що «відкрите небо» вже запроваджується, ціни на пальне в аеропорту Одеси вже знижено, як і ціни на авіаквитки, і на ринок приходять нові авіакомпанії. «Виявляється, що все це можна зробити за два тижні, тільки треба одне – працювати», – наголосив Президент.

Глава держави також відзначив важливість реформи правоохоронних органів та початок роботи нової патрульної служби. «У соціальних мережах російські фейки з перших секунд роботи намагались дискредитувати роботу нашої нової патрульної поліції. Люди на власні очі побачили, що відбувається, Якісно проведений кадровий відбір, якісне навчання і якісний контроль за діяльністю поліції, я впевнений, зроблять зміни незворотними. З нетерпінням чекаю вересня, коли в Одесі запустимо патрульну поліцію», – заявив Президент, додавши, що таке нетерпіння відчув у спілкуванні з одеситами на вулицях міста.

Глава держави відзначив одеський досвід у підборі кадрів керівників районних державних адміністрацій. За тиждень на конкурс на посади голів РДА у Одесі було подано 4,5 тисячі заявок, відібрали – 8. Президент наголосив, що зацікавлений у розповсюдженні цього позитивного досвіду.

Президент доручив всім головам облдержадміністрацій до 1 листопада запровадити електронні закупівлі. «В мене завдання, щоб до 1 листопада 100% обласних адміністрацій перейшли на виключно електронні закупівлі», – наголосив Глава держави, відзначивши, що з початку року Міністерство оборони зберегло 450 млн гривень завдяки системі електронних закупівель.

Глава держави наголосив на важливості Одеського регіону для всієї України. «Українська Одеса – дуже важливий для України регіон. Проукраїнський. Дуже відкритий, глобальний, інтернаціональний. Він завжди таким був. Саме в Одесі Українська ідея має перемогти», – наголосив Президент.

На нараді також виступив голова Одеської обласної державної адміністрації Михеїл Саакашвілі. Голова Харківської ОДА Ігор Райнін представив свої перші досягнення на шляху реформ. Свій досвід реформ на місцях також представили Голова Дніпропетровської ОДА Валентин Різніченко, Голова Львівської ОДА Олег Сінютка, Голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко.