Головна Політакценти Почесним громадянином тернополя зробили ректора якй не пускав студентів на Євромайдан?

Почесним громадянином тернополя зробили ректора якй не пускав студентів на Євромайдан?

Жваву дискусію серед депутатів викликало питання присвоєння звання «Почесного громадянина Тернополя» ректору Тернопільського національного педагогічного Університету імені Володимира Гнатюка Володимиру Кравцю. Обговорення виникло під час прийняття рішення «Про нагородження відзнаками Тернопільської міської ради».

Секретар міської ради Віктор Шумада озвучив прізвища тих, кому цього року пропонується присвоїти звання «Почесний громадянин міста Тернополя». Це громадський діяч міста Батумі Гоча Аробелідзе та ректор ТНПУ Віктор Кравець. Крім них це звання мають отримати посмертно ще генерал-майор Сергій Кульчицький та шестеро учасників АТО. Після озвучення проекту рішення деякі депутати виступили проти того, щоб ректор ТНПУ отримав цю відзнаку.

«За які заслуги ми присвоюємо звання ректору університету, який студентів не пускав на Євромайдан, – поцікавилася депутат Марія Баб’юк, директор «Галицького коледжу». – Ректори вищих навчальних закладів тоді так боялися Табачника, що не дозволяли студентам виходити на Євромайдан».

Депутат Назар Зелінка зазначив, що з усіма ректорами тернопільських вузів на той час діяла мовчазна згода щодо того, що студентам за участь у Євромайдані нічого не буде, в тому числі і з ректором Володимиром Кравцем.

Депутатам також пояснили, що було подання щодо ректора і його кандидатуру розглянули на комісії та прийняли рішення про нагороду відповідно до прийнятої процедури. Та не всіх депутатів це переконало.

«Вважаю, що ставити Володимира Кравця в один ряд із почесними громадянами такими, як Бандера, Коновалець, Шухевич недоцільно, – сказав Святослав Півторак. – Це те саме, що плюнути їм в обличчя.».

На це інший депутат зазначив, що Володимир Кравець очолює ТНПУ з 1997 року. За його ректорства заклад отримав статус національного, університет постійно входить у десятку кращих вузів України. Щодо особистості ректора, то він вже п’ять разів отримував відзнаку міської ради, з 2001 року є членом президії Національної Академії педагогічних наук України, з 2005 року член Атестаційної колегії Міністерства освіти та науки, з 2010 року член президії Спілки ректорів вищих навчальних закладів України, голова ради ректорів Тернопільщини. За сумлінну творчу працю нагороджений орденами “За заслуги” ІІ та ІІІ ступенів, Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України, відомчими нагородами Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ, Національної Академії педагогічних наук, місцевих органів самоврядування. У 2015 році увійшов до переліку 100 кращих тернополян. Володимир Кравець – дійсний член Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти України.

Депутат Андрій Шкула зазначив, що обговорювати людину чи вона хороша чи погана поза очима зі сторони депутатів просто негарно. До того ж, засідала нагородна комісія, претенденти на нагороди були відомі, і можна було прийти на засідання комісії, а не обговорювати людину на сесії.

Натомість Святослав Півторак залишався при своїй думці і запропонував Володимира Кравця виключити із переліку осіб, які мають отримати звання «Почесний громадянин Тернополя». Його пропозицію поставили на голосування, але депутати її не підтримали.

Депутат Володимир Стаюра повідомив, що нагородна комісія, до якої входять представники усіх фракцій міськради, не раз засідала. Але не всім було зрозуміло за яким принципом відбувається відбір людей, яким присвоюють таке звання та дають Відзнаки міської ради. Щоб подібних випадків більше не траплялося він запропонував розробити Положення у якому й прописати усі моменти щодо того кому і за що дають звання «Почесний громадянин Тернополя» та Відзнаки міськради. Міський голова дав доручення створити робочу групу з керівників фракцій та розробити таке Положення.

Після цього депутати підтримали проект рішення, озвучений Віктором Шумадою. До речі, у самому рішенні вказано, що звання “Почесний громадянин міста Тернополя” присвоюють за вагомий особистий вклад у становленні української державності та особисту мужність, виявлених у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, заслуги перед містом. А Відзнаку Тернопільської міської ради дають за особистий внесок в розвиток науки, економіки, виробництва, культури та мистецтва, досягнення і перемоги у спорті, за впровадження передових технологій у сферах людської життєдіяльності, активну благодійну та громадську діяльність. Цього року її отримають 26 тернополян. Міський голова вручить нагороди під час святкування Дня міста.