Головна Політакценти «Позитивні рейтинги «приводять» у Тернопіль інвесторів» – Надал

«Позитивні рейтинги «приводять» у Тернопіль інвесторів» – Надал

Рейтинги міст створюються не просто задля піару і забави, а є серйозним фінансовим інструментом, який допомагає інвестору визначитися з тим, куди і на яких умовах він вкладатиме кошти.

Інвестору потрібна незалежна оцінка

Часто доводиться чути критичні думки щодо участі нашого міста у різного роду рейтингах. Однак саме різного роду рейтинги і є важливими фінансовими індикаторами. За ними фінансові установи, починаючи з приватного інвестора і закінчуючи навіть такими поважними установами, як Світовий банк чи Європейський банк реконструкції і розвитку, визначають, надавати чи не надавати позику місту. Від цього у свою чергу залежить те, наскільки швидко будуть ремонтуватися вулиці, будуватися потрібні для громади об’єкти, здійснюватися різні екологічні проекти.

У інформаційному суспільстві триває напружена конкурентна боротьба не лише між виробниками товарів, але й за кредитні ресурси. Коштів завжди не вистачає. У цій боротьбі виграє той, хто в очах потенційного інвестора, чи кредитора, найкраще використає позичені гроші і зможе їх вчасно повернути.

Безперечно інвестор міг би покладати на слова того, хто просить у нього кошти. Однак тоді він не має гарантії, що отримає повністю правдиву ситуацію. Тому будь-який інвестор потребує незалежної оцінки.

Якщо проводити спрощені аналогії, то ситуація з рейтингами міст, нагадує звичайні людські відносини. Адже серед наших знайомих людей є такі, яким ми без страху позичаємо, у разі потреби, кошти і це нормально, а є такі, яким ми ніколи не позичимо, бо знаємо, що ці люди не повертають позиченого. Коли нас просять позичити щось незнайомій людині, то ми, як правило, покладаємося на думку тих, кому довіряємо. Приблизно таку ж роль відіграють рейтингові агенції. Вони рекомендують, куди варто інвестувати, а куди небажано.

Рейтингові агенції цінують свою репутацію

Рейтингова агенція – це спеціалізована установа, яка займається незалежним аудитом підприємств, комунальних установ, міст і навіть держав. У таких структурах зібрані фахівці різного фінансового профілю: бухгалтерів, юристів, управлінців. Ці люди за різними параметрами оцінюють те, як працює місто. Враховуються такі показники, як швидкість надання дозволів для підприємців, кількість нормативних актів, які необхідні для ведення підприємницької діяльності, податкове навантаження. Враховується також те, як місто використало попередні позичені кошти, чи вчасно їх повернуло. Таким чином, складається загальна картина. Інвестору показують, де місто заробляє, як і коли зможе повернути кошти.

Рейтингові агенції дуже цінують власну репутацію. Якщо рейтингова агенція кілька разів оприлюднить необ’єктивні показники, тоді йому не будуть довіряти. Тому добре ім’я найбільше цінується.

Добрий господар повинен сам дбати про репутацію

У сучасному світі непоодинокими є випадки нечесної боротьби, коли свідомо влаштовуються різні інформаційні провокації. Оприлюднюється негативна інформація, яка завдає шкоди іміджу міста. На таку інформацію реагують інвестори. Вони не хочуть ризикувати своїми коштами. Зменшити цей негативний вплив може знову ж таки незалежний рейтинг.

У Європі компанії, міста і держави самі дбають про свою репутацію. Вони замовляють незалежні оцінки своєї діяльності у рейтингових агенцій і нормальною практикою є, коли ця складна робота оплачується з бюджету міських громад. Адже аналізується великий об’єм фінансової інформації.

Таким чином громади самі дбають про репутацію. Як зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал, необхідно регулярно оновлювати рейтинг та інвестиційний паспорт, який включає крім переліку об’єктів потенційних інвестицій, основні незалежні фінансові показники.

“Інвестиційний паспорт і сам рейтинг дає можливість інвестору побачити, що Тернопіль є надійним партнером. Тому кредитні та інвестиційні рейтинги необхідно регулярно оновлювати. Витрачені на таку роботу кошти окупаються сторицею, оскільки громада отримує десятки мільйонів гривень інвестицій, а витрати на оплату послуг агенцій становлять кілька десятків тисяч гривень. Кошти ж інвесторів йдуть на розвиток міста, ремонт дворів, доріг, модернізацію опалення тощо”, – зазначив міський голова.

У Тернополі усі послуги, включно з послугами рейтингових агенцій закуповуються через проведення тендерів, де виключається суб’єктивний вплив, а пропозиції відбираються за чіткими критеріями, насамперед за принципом найбільш економної пропозиції для міста.

Варто зазначити, що Тернополю вдається берегти добре ім’я. Зокрема наше місто регулярно займало позитивні позиції у рейтингу кредитної та інвестиційної привабливості. І кілька разів поспіль опинялося на вищих шаблях впливового британського видання The Financial Times. Тернопіль вважається в Україні одним з кращих, де створюються найсприятливіші умови для інвестора та відбувається динамічний розвиток.
Віра Сотник