Головна Політакценти Олег Барна врятував викладачів від армії

Олег Барна врятував викладачів від армії

barna oСьогодні Верховна рада України, прийняла за основу  законопроект №2620 «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо звільнення від призову на військову службу під час мобілізації викладацького складу вищих учбових закладів та наукових співробітників)», ініціатором якого є народний депутат із Тернопільщини, представник Блоку Петра Порошенка Олег Барна.  За відповідне рішення проголосувало 283 депутати.

За словами  Олега Барни, законопроект розроблено з метою недопущення призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, викладачів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівня акредитації, які мають науково-педагогічне навантаження не менше 0,5 ставки, науковий ступінь та звання (кандидата наук, доктор наук, доцент, професор) та наукових співробітників, які мають науковий ступінь та звання, науково-дослідних інститутів, центрів, лабораторій, закладів, прирівняних до них, ведуть наукову діяльність та дослідження в прикладній та фундаментальній науці.

«Однією з найважливіших стратегічних цілей, які у сучасних умовах має ставити перед собою українське суспільство, є пошук можливостей та вжиття дієвих заходів, спрямованих на активізацію розвитку науково-технічного потенціалу щодо прискорення технологічного розвитку економіки нашої держави, підвищення її конкурентоспроможності, обороноздатності.А тому, призов зазначених осіб на військову службу під час мобілізації знизить ефективність наукових досліджень в країні», – сказав Олег Барна.

Він зазначив, що даний законопроект дозволить зберегти науковий потенціал України, дасть змогу забезпечити якісне здобуття вищої освіти студентами навчальних закладів III-IV рівня акредитації, забезпечить розробку та впровадження наукових досягнень в економіку країни та її оборотоздатність.

«Прийняття цього законопроекту буде сприяти збереженню та розвитку фундаментальної та прикладної науки, дозволить забезпечити стабільність науково-освітньої сфери України», – додав Барна.