Головна Політакценти Обласним адміністраціям доручено контролювати роботу щодо боротьби з аграрним рейдерством на місцях...

Обласним адміністраціям доручено контролювати роботу щодо боротьби з аграрним рейдерством на місцях (фото)

Сьогодні особливу увагу потрібно приділити питанням протидії рейдерству і захопленню сільськогосподарських земель, особливо тепер, під час збирання урожаю, і у період зміни власників. Адже рейдерство може нести загрозливий для економіки країни характер. Про це зауважив Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів під час селекторної наради з усіма регіонами країни, яка відбулася під його головуванням 15 вересня.
За його словами, найбільш незахищені у цьому випадку малі фермерські господарства, у користуванні яких знаходиться від 1 до 3 тисяч гектарів землі, на відмінну від агрохолдингів.
«Саме тому ми будемо щомісяця проводити такі наради, будемо аналізувати отриману інформацію і вже, виходячи із цього, прийматимемо рішення», – зазначив Степан Кубів.
Водночас, він наголосив, що обласні адміністрації повинні максимально залучати до співпраці керівників районних, селищних рад, де є такі випадки. «Якщо потрібна правова чи інформаційна допомога, то необхідно її надати. Разом з тим забезпечити чітку співпрацю висвітлення даної проблематики з громадськістю, шляхом залучення її до оперативних штабів, утворених при обласних державних адміністраціях щодо боротьби з аграрним рейдерством. Міністерство юстиції, Міністерство агрополітики, Міністерство внутрішніх справ, Генеральна прокуратура, Національна поліція України, голови обласних державних адміністрацій повинні чітко вживати заходів і відразу інформувати оперативний штаб і Секретаріат», – акцентував Степан Кубів.
У свою чергу голова Тернопільської ОДА Степан Барна поінформував, що на Тернопільщині вже більше місяця діє оперативний штаб із забезпечення прав і свобод власників земель і збіжжя. За цей час уже відбулося 5 засідань штабу, здійснено 27 консультативних виїздів у райони області. Робота триває. А для зручності громадян, як наголосив очільник краю, діє «гаряча лінія» для прийому та реєстрації звернень щодо проявів незаконного захоплення майна, якою можна скористатися щоденно, крім вихідних. Номер телефону: (0352) 25 49 38, 067 351 80 89 – перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, член оперативного штабу Тетяна Вовк.
Нагадаємо, оперативний штаб працює на постійній основі в режимі оперативного реагування на спроби рейдерських захоплень земель або вирощеного урожаю. Очолює штаб голова ОДА Степан Барна. До складу штабу увійшли працівники управління юстиції, керівники силових структур, працівники Держгеокадастру та представники аграрних асоціацій. Метою його діяльності є забезпечення захисту аграріїв від спроб рейдерських захоплень землі чи урожаю, а також швидко та оперативно реагувати на будь-які незаконні дії стосовно протиправного захоплення майна аграріїв, надавати правову допомогу в оформленні правовстановлюючих документів на земельні ділянки, сприяти правоохоронним органам у фіксації вчинених правопорушень і притягненні винних осіб до відповідальності.