Головна Політакценти Незважаючи на успіхи ОТГ на Тернопільщині, їхня діяльність може погіршитись через зміни...

Незважаючи на успіхи ОТГ на Тернопільщині, їхня діяльність може погіршитись через зміни до Конституції

Успішне завершення реформи децентралізації  не пов’язують із новим законом «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598. Адже під загрозою опиняються найперше малі громади, також керівники ОТГ, повноваження яких можуть посилено контролювати префекти. Останні отримують право наглядати практично за всією діяльністю органів місцевого самоврядування і швидко зупиняти їхні акти.

Як відомо, Асоціація міст України звернулась до президента із проханням доопрацювати проєкт змін до Конституції щодо децентралізації влади у ході розгляду в парламент.

– Ми не можемо говорити про повноваження голів ОТГ, бо вони не визначені у змінах. Також і саме поняття громади не прописано у документі, – зазначив виконавчий директор Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак . – Тому цілком ймовірно, що повноваження голови можуть передавати іншій особі під час сесії. Також це викличе скорочення інтересів малих громад. У той же час передбачили ліквідацію статусу міста обласного значення, що веде до скорочення повноважень міст. Тож влада із місць перейде знову виключно до центру.

Окрім того, мова йде про скорочення  терміну повноважень місцевих обранців. Вони не матимуть достатньо часу реалізувати проекти. А це свідчить про дисбаланс у розподілі ресурсів. Адже у порівнянні із президентом та парламентом на місцях голови матимуть на рік менше часу, а отже і менше фінансових ресурсів на місцевому рівні, підсумував консультант з правових питань Максим Черкашин.