Головна Політакценти На Тернопільщині шукають активістів у новий громадський рух «Варта»

На Тернопільщині шукають активістів у новий громадський рух «Варта»

Днями у місті Львові створили новий громадський рух «Варта». Сьогодні до проекту долучилися активісти та волонтери ще з часів Майдану «Варта-1», «Варта-700», «Народна Самооборона» Львівщини, «Львівський Автомайдан оновлений», екоспільнота «Чисте довкілля», БФ «Там, де живе надія».

Головні принципи «Варти» – це активність та дієвість задля покращення життя мешканців свого міста.

Керівником громадського руху обрали Ігора Зінкевича.

Проте долучитися до активних громадян «Варти» може кожен бажаючий, хто має власні проекти як вдосконалити місто та покращити життя жителів громади.

На Тернопільщині частину нового громадського руху активістів «Варта» представив Ігор Сцібайло, директор благодійного фонду «Наше майбутнє» та координатор Асоціації захисту прав та свобод молоді “Дружба”.

«Це рух громадських сил, і з його  активістами я був знайомий уже давно, оскільки мали спільні громадські та благодійні проекти– відзначив Ігор Сцібайло. – Також з представниками «Варти» у Львові були знайомі як громадські діячі. Та нещодавно активісти вирішили створити однойменну партію «Варта», щоб мати змогу брати участь у виборах та якісно впливати на життя громади у місті. Громадський рух «Варта» є дієвим, вважаю, що такою буде і його громадська партія. Сьогодні її осередки уже активно працюють у Львові та  на Івано-Франківщині. Громадськість Тернопільщині також вирішила долучитися до руху громадських сил “Варта” та створити громадські осередки в нашій області. Запрошуємо до нашого руху активних людей у яких є власне перспективне бачення Тернополя та нашого краю загалом. «Варта» є громадським рухом,  на базі якого створилась партія, яка прагне бути  засобом громадського впливу на  владу і вона не є олігархічним чи бізнес-проектом під певного кандидата».

Основа «Варти» – це громадянське суспільство.

«Якщо говорити конкретно про Тернопіль, то це не тільки бруківка, наше місто не є кам’яним, а  живим організмом. Коли я був на навчанні у Польщі, вивчав про ефективні проекти управління містом. Це і бренд міста і активна туристична галузь і його презентація, плюс спорт, молодіжні проекти інтеграції, співпарці та іноваційні підходи у всіх галузях життєдіяльності міста, а найголовніше звичайно це  думка громади– розповідає Ігор Сцібайло. – Наприклад, співпрацюємо з  громадською організацією «Краків – містом роверів!», чому б подібну програму не втілити у нашому місті в комплексі – «Тернопіль – місто роверове». Звичайно десь щось робиться, якісь велодоріжки облаштовуються, але немає комплексної програми розвитку на пару років, немає системи, має бути з’єднання усіх районів велодоріжками, плавні з’їзду на бордюрах, облаштовані дзеркала, переїзди через автомобільні дороги тощо. Знову ж таки щодо спорту, сьогодні варто вибудувати системну роботу, промоніторити, які види спорту у місті представлені активно, а які слабо, а для цього варто тісно співпрацювати з громадою та активістами».

За словами Ігоря Сцібайла, сьогодні Тернополю потрібні активні люди, у яких є чітке бачення розвитку міста та покращення життя тернополян.

«Як у нас в Тернополі все робиться – не питаючи людей все зробили, встановили, побудували, а потім, якщо виникає скандал, то відразу ж починається обговорення. А має насправді бути все навпаки – спершу обговорення, а згодом втілення тих, чи інших ініціатив, – наголошує Ігор Сцібайло. – Тому, звісно, ми будемо вказувати на болючі речі у місті, але, попри те, пропонувати та шукати шляхи вирішення нагальних проблем».