Головна Політакценти На Тернопільщині розгул демократії

На Тернопільщині розгул демократії

Тернопільщина увійшла до трійки найдемократичніших областей України. Індекс демократичного розвитку досліджували упродовж листопада 2016 – січня 2017 року. Його провели в рамках роботи Асоціації регіональних аналітичних центрів України спільно з Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень за підтримки National Endowment for Democracy.

Рівень розвитку демократії досліджували у двох напрямках: з відкритих джерел і статистичних даних та опитуванні місцевих експертів. Усього було опитано 22 фахівців: викладачів, громадських активістів, волонтерів, держслужбовців, посадовців органів місцевого самоврядування, журналістів, підприємців, політичних діячів, політологів та соціологів. Індекс визначали за десятьма тематичними блоками. Детальніше про отримані результати розповів Ігор Гірчак, голова громадської організації «Дослідницький центр соціальних технологій».

«У блоці «Стан реалізації прав людини, зокрема стан правосуддя» Тернопільська область посіла в загальному рейтингу третє місце, – каже Ігор Гірчак. – Першою по цій позиції є Хмельницька область, другою – Кіровоградська. По блоку «Соціально-економічний стан» наша область зайняла друге місце. Першою стала Чернігівська область. По блоку «Громадська активність і самоорганізація громадян» Тернопільщина посіла друге місце, розділивши його з Івано-Франківською. Перше місце зайняли Хмельницька і Черкаська області. По «Стану ЗМІ» ми на третьому місці. Перше в Івано-Франківської. Тут чотири області зайняли друге місце і чотири – третє. По «Міжетнічних та конфесійних відносинах» ми разом з Дніпропетровською, Миколаївською, Сумською і Харківською областями на першому місці. «Політична активність, партії, вибори» – тут область посіла 4 місце. Попереду Франківська, Хмельницька, Рівненська і Сумська області. По рейтингу «Децентралізація та діяльність органів місцевого самоврядування» ми разом з Вінницькою на першому місці. «Якість державних адміністрацій» у нас на третьому місці. Його ми розділили з Франківською, Рівненською і Чернігівською областями. А першими у цьому блоці стали Вінницька, Полтавська і Сумська. У блоці «Безпека. Органи правопорядку: поліція та прокуратура» ми на восьмому місці разом із Запорізькою областю. Першими є Кіровоградська, Полтавська, Рівненська і Чернівецька області. Для Тернопільщини це найгірший показник зі всіх 10-ти блоків. По «Боротьбі з корупцією» ми розділили перше місце в рейтингу із Донецькою областю. Таким чином за загальним індексом демократії ми на другому місці. Нас випередила Івано-Франківська область, яка зайняла перше місце. На третьому – Хмельницька, потім йдуть Сумська і Львівська області. Я не очікував, що ми будемо на другому місці, але результат, в принципі, був очікуваний. Адже не секрет, що найбільш демократичними в Україні завжди були Львівська, Тернопільська та Івано-Франківська області.».

Варто зазначити, що це дослідження є експертним, тобто базується на думці компетентних осіб, і основний його показник – це якість, а не кількість, як це є в соціологічних дослідженнях. Тому, якщо взяти соціально-економічний стан, то наша область на другому місці. Адже аналізувалися не реальні кількісні показник, а динаміка зростання того чи іншого показника.

«Щодо соціально-економічного стану, то мова йде про динаміку зростання, – пояснює Сергій Хлєбас, консультант ГО «Дослідницький центр соціальних технологій». – Тут працюють статистичні цифри: за індексом зростання будівельної продукції ми на третьому місці, за ростом обсягу прямих інвестицій – на 4, індексом промислового виробництва – на 4, виробництвом валової продукції – на 8, капітальних інвестицій – на 9 місці, зростанням середньомісячної зарплати – на 10 місці. Це оцінка динаміки. Так, ми ще серед найменш розвинених, і ще довго будемо серед найменш розвинених економічно областей, але тут важлива якою є динаміка. У нашому випадку вона позитивна. А те, що ми випереджаємо по індексу демократії Львівську чи іншу область, не означає, що у нас краща ситуація. Це може означати, що львівські експерти більш критичні щодо стану розвитку демократії у їхньому регіоні.».