Головна Політакценти На Тернопільщині про іноземні інвестиції хіба що чули

На Тернопільщині про іноземні інвестиції хіба що чули

За обсягом залучення прямих іноземних інвестицій область Тернопільська область впевнено посідає останнє місце серед регіонів України – в її економіку вкладено всього 50 млн дол. – пише Роман Янкель в статті “Крива інвестиційна географія” в тижневику “Дзеркало тижня. Україна”.

У 2014 р в області зберігалася загальноукраїнська тенденція: інвестиції скоротилися відчутно – на суму понад 10 млн дол. У минулому році , правда, спад сповільнився, але не був зупинений, тривав переважно через курсову різницю. Чи не єдиний позитив у залученні інвестиційних коштів в область – темпи капітальних інвестицій в 2015 р на Тернопільщині зросли більш ніж на 15%, і за цим показником край займав сьоме місце в Україні. Це означає, що найбільш стійкий до потрясінь вітчизняний бізнес в об’єкти області деякі засоби все ж вкладає. Але досвід сусідньої з Тернопільської, Івано-Франківської області показує, що в нерівному розподілі іноземних інвестицій багато в чому винна сама місцева влада. Наприклад, в підприємства Івано-Франківська залучено понад 500 млн дол. Іноземних інвестицій. Велика частина коштів вкладена в об’єкти Хриплинського промислово-інвестиційного вузла. Місцева влада підготувала там для інвестора вільні земельні ділянки з підведеними комунікаціями. І успіх одного проекту свого часу став сигналом іншим інвесторам: “Вкладайте кошти!” А на Тернопільщині зон, подібних Хриплинської, бізнес ніяк не дочекається.

І ось, після дворічної перерви, днями відбувся Міжнародний інвестиційний форум “Тернопільщина Invest 2016”. Один з представників цієї влади на форумі – голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна – в цілому знає, що саме треба зробити насамперед для стимуляції бізнесу. “Без судової реформи і завершеною реформи правоохоронних органів ми нікуди не просунемося, оскільки іноземний інвестор хоче бути впевненим, що його інвестиція повинна бути захищена, її не заберуть за рішенням суду. Другий наріжний камінь – слід завершити реформу контролюючих органів. Оскільки, коли, наприклад , податкова поліція відкриває кримінальне провадження за несплату податків, чи буде зарубіжний бізнес збільшувати інвестицію? та ніколи! Треба завершити перегляд функцій цих контролюючих органів, зокрема, зменшити кількість перевірок і взагалі ліквідувати непотрібні органи. Треба ще й продовжити дерегуляцію, зокрема – скасувати регулювання цін ще на ряд видів продукції, наприклад молочну (а така пропозиція пролунала на форумі від представника одного з підприємств – переробників молока. – ред.), де ціни регулюють ринок, а його гравці завжди знайдуть спосіб обійти це регулювання. Тоді іноземний інвестор буде з готовністю вкладати кошти в нашу економіку, оскільки буде розуміти, що ніякої чиновник не буде його регулювати і обмежувати “, – сказала Ксенія Ляпіна.

“І щоб черговий інвестиційний форум не став формальним заходом, висловлені одним високопоставленим чиновником побажання ще повинні сприйняти урядовці та законодавці. Тому що інакше вийде як в анекдоті: якщо для стимулювання бізнесу влада зробила один крок вперед, то другий крок неодмінно на місці. Просуваємося? “, – задається питанням автор статті.