Головна Політакценти На Тернопіллі тисячі вакансій, а працювати нікому

На Тернопіллі тисячі вакансій, а працювати нікому

Про використання коштів бюджету області у 2017-му та якими коштами розпоряджатиметься область у 2018-му йшлося на підсумковій прес-конференції голови облдержадміністрації Степана Барни 20 грудня. Обговорили на заході не тільки позитивні результати року, що минає, а й підняли ряд проблемних питань. Одне з них – брак робочої сили.

Керівник області зазначив, що цього року на Тернопільщині зареєструвалося 4500 суб’єктів господарювання – фірм та фізичних осіб-підприємців. Завдяки їм з’явилося понад шість тисяч нових робочих місць. І це вперше за останні роки, коли кількість підприємств, які відкрилися перевищує кількість тих, які закрилися. В той же час на великих підприємствах з іноземним капіталом є ще тисячі вакансій, а працювати нікому.

«За два роки у Байківцях на «СЕ Бортнеце» відкрили 1000 додаткових робочих місць, – каже Степан Барна. –  Спитайте, може в них немає вакансій? Там нема кому працювати. «Сумітомо», яке відкрилося у Чорткові минулого року вже набрало першу тисячу людей. І там ще 1500 вакансій. Ми розуміємо, що є проблема із зарплато, бо ніхто не буде працювати за низьку зарплату, а з іншого боку точно ніхто не скаже, що нема де працювати. Для мене є показовим те, що для того, щоб забезпечити реалізацію проекту з польською компанією, яка також спеціалізується на виготовлені комплектуючих для автомобілів, вже домовляємось з пенітенціарною системою і відкриваємо цех на базі Добриводської виправної колонії. Жінки, які там перебувають матимуть можливість працювати і заробити собі на життя, ефективно використати цей час, себе утримати. Чому ми це робимо? Тому що немає кому працювати. Це є проблемою.».

Також Степан Барна наголосив, що створення нових робочих місць залишається одним із найголовніших напрямків роботи не тільки для обласної державної адміністрацій, а й адміністрацій у районах та міських рад.