Головна Політакценти На регіональній платформі у Чорткові обговорили, як забезпечити спроможність громад Тернопільщини (відео)

На регіональній платформі у Чорткові обговорили, як забезпечити спроможність громад Тернопільщини (відео)

У Чорткові, у середу, 10 березня, відбулося засідання регіональної платформи керівників територіальних громад області на тему «Децентралізація: виміри спроможності муніципалітетів».

Учасники розглянули актуальні питання місцевого економічного розвитку і реформ, пошуку та інтеграції нових форм менеджменту місцевого самоврядування, шляхи формування успішних та спроможних ОТГ краю.

Заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода зауважив, що саме Тернопільщина стала прикладом для наслідування у впровадженні реформи децентралізації.

– Тернопільщина тривалий час була лідером процесу формування об’єднаних територіальних громад. Це справді було так, особливо у 2015 році. Дуже важливо було, щоб хтось повірив в цю реформу. Саме Тернопільщина виявилася однією із областей, яка в це повірила. У свій час мені це надавало додаткових сил і аргументів. Думаю, що ви стали хорошим прикладом для наслідування,  зазначив  В’ячеслав Негода.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан розповів, яким шляхом громади можуть отримати постійні ресурси для свого розвитку.

– Сьогодні на нашій зустрічі присутні народні депутати, члени бюджетного комітету, зокрема Микола Люшняк. Минулого року ми проводили таку ж панельну дискусію, але в Тернополі. Одним з головних питань було відстоювання місцевого акцизу. Ми бачимо, що це не просто відремонтовані лавочки, а – мільярдні кошти для всіх громад Тернопільщини. Не тільки для Тернополя чи Чорткова, а для всіх, адже це потім визначає фінансову базу громад. Сподіваємося, що пан Люшняк так само буде підтримувати й збільшення ПДФО для громад, а потім зможе приїхати в ОТГ і сказати: «Ця дорога збудована за рахунок ПДФО». Тоді громади не будуть звертатися з проханням відремонтувати їм садочок, бо самі будуть мати для цього постійний ресурс, який привів народний депутат,  пояснив Олександр Слобожан.

Народний депутат від партії «Довіра» Микола Люшняк у свою чергу наголосив на тому, що кілька ухвалених законів дадуть об’єднаним територіальним громадам суттєвий поштовх для розвитку.

– Сьогодні тут присутні народні депутати, представники Кабміну, голова облдержадміністрації – люди, які можуть вплинути і вирішити проблеми, з якими громади щоденно стикаються. Ми бачимо, що насправді не так багато потрібно – прийняти 3-4 дієвих закони. І це дасть певний поштовх громадам для розвитку та самореалізації,  зазначив Микола Люшняк.

Участь в обговоренні взяла й голова Чортківської районної ради Марія Чупрій. Вона відзначила, що співпрацю між усіма громадами та райрадою налагоджено.

– Наразі завершуємо передачу установ та майна громадам. Співпраця налагоджена, усі інтереси які виставляли ОТГ до районних рад, були задоволені. Немає ніяких суперечливих ситуацій між громадами і районної радою. Проводжуємо працювати у такому ж напрямку – втілюємо реформу децентралізації. Також чекаємо прийняття нової редакції ЗУ «Про місцеве самоврядування», яку планують ухвалити. Можливо, надалі повноваження районних рад зміняться, тоді й будемо відповідно діяти,  підкреслила Марія Чупрій.  

Голова Гримайлівської ОТГ Микола Сідляр зазначив, що засідання регіональної платформи керівників територіальних громад області не лише допомогло отримати нову інформацію про шляхи розвитку об’єднаних територіальних громад, а й дало можливість висловити свої зауваження.

– Конструктивна зустріч, багато цікавого з неї почерпнули. Хочемо, щоб всі наші пропозиції та зауваження почули. Дякуємо народному депутату від нашого округу Миколі Володимировичу Люшняку за те, що відгукується на усі наші прохання та допомагає вирішувати проблеми громади, – наголосив Микола Сідляр.