Головна Політакценти Експерт: На першому терміні Порошенко відстояв країну, а другий термін – стане...

Експерт: На першому терміні Порошенко відстояв країну, а другий термін – стане періодом масштабних реформ

Президент Петро Порошенко, незважаючи на військову агресію і торгову блокаду з боку Росії, не допустив повного колапсу української економіки, а його другий строк стане періодом масштабних реформ. Таку заяву на своїй сторінці в Facebook зробив блогер і політичний експерт Олексій Голобуцький.

“Сьогодні на форумі “Відкритий діалог” президент Порошенко заявив, що Україні вдалося подолати економічну кризу. І я солідарний з Порошенком. Україні дійсно вдалося встояти. Держава витримала випробування, які нам випали. Що у нас було в 2014 році? Після втечі Януковича на рахунках держави залишалося трохи більше 100 тисяч гривень. У Криму пройшли так звані “референдуми” і окупація “зеленими чоловічками”. На Донбасі розгорнувся повномасштабний наступ. В більшості міст діяли мобільні групи, які намагалися приєднати їх до так званих “республік”, – написав експерт.

На його думку, в обставинах, що склалися, президент Порошенко діяв досить успішно: під його керівництвом наступ російської армії було зупинено, а український прапор майорить над 2/3 територій Донецької і Луганської областей.

“Кремль, який розраховував на швидку перемогу, тепер змушений всі 5 років оплачувати існування цих псевдореспублік зі своєї кишені. Далі – економічна ситуація. В умовах, коли 80-90% всього українського експорту були спрямовані на Росію, Москва оголосила нам торгову блокаду і закрила свої ринки для українських товарів. Вже цей факт, за недосвідченого менеджера і управлінця, поклав би край усій економічній системі, а за нею і всій державі. Петро Порошенко зреагував на це, і, використовуючи свої дипломатичні навички, відкрив укрїнським виробникам європейський ринок. Наша економіка отримала альтернативу, і завдяки цьому рішенню змогла вистояти”, – зазначив політолог.

За словами Голобуцького, українцям довелося пережити “турбулентність”: випробувати на собі зростання цін і падіння гривні. Але при цьому, впевнений експерт, все могло закінчитися набагато гірше.

“Ми могли взагалі опинитися під ворожої окупацією – і зараз розплачуватися в магазинах російськими рублями, які, до речі кажучи, знецінилися куди більше гривні за останні 5 років. Ми всі маємо розуміти, що саме війна і торгова блокада нашого колишнього стратегічного партнера призвели до всіх цих наслідків. І якщо б не правильні рішення, прийняті президентом, урядом і парламентом, економіка не змогла б вистояти в принципі. Однак деякі кандидати в президенти сьогодні не просто ігнорують цей факт. Вони спекулюють на цій темі, кажучи про “мир з Росією” (пропонуючи фактично капітуляцію перед Москвою), про долар по 8, голосять про нібито “нечесні вибори”, – вважає політолог.

Як зазначив блогер, всі ці 5 років президентства Порошенка були боротьбою за мінімізацію втрат від військової і економічної агресії. Але зараз українці навчилися вести справи з надійнішими партнерами в особі європейських компаній і проводити вигідні для нас угоди.

“Уже зараз в країні зростають золотовалютні резерви, їх рівень на сьогодні становить 21 млрд доларів. Хоча в 2014 ми були на межі банкрутства з запасом менш як 5 млрд. За планом президента до 2011-2022 рр. Завдяки іноземним інвестиціям в Україні істотно зміниться рівень життя, зростуть пенсії та зарплати. І саме в цьому виражається успішний розвиток. і саме це мав на увазі Президент “, – підсумував Олексій Голобуцький.