Головна Політакценти «Наш обов’язок пам’ятати та шанувати історію Лемківщини!» – нардеп Микола Люшняк

«Наш обов’язок пам’ятати та шанувати історію Лемківщини!» – нардеп Микола Люшняк

Минулих вихідних на Монастирищині відбувалося одна із наймасштабніших подій нашого краю – Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини».

Цьогоріч захід відбувається вже в 19-те.

Урочисте відкриття фестивалю відбулося у суботу, 4 серпня. На нього завітав і депутат Верховної Ради України з Тернопільщини Микола Люшняк. Народний обранець зауважив на важливості проведення таких заходів, оскільки саме вони демонструють, що українці ніколи не забувають про свою ідентичність та шанують народні, етнічні звичаї.

– 19 років тому запалала та іскорка, яка є в кожному серці тих, хто сьогодні тут присутній. Ця іскорка була запалена ще більше 70-ти років назад як туга, як жаль за рідною землею. Так, сьогодні велика Україна прийняла своїх синів і дочок, обійняла, приголубила. Проте ми завжди пам’ятаємо, що наша рідна земля; земля, яка з молоком матері тече в наших венах, залишилась далеко там. Так, ми не пам’ятаємо і діти наші не знають того комуністичного режиму, який зробив це зло українцям. Сьогодні вже ніхто не пам’ятає тих вождів, які підписували акти, які робили злочин проти двох народів, але сьогодні наша віра, ідентичність залишились саме в тій маленькій іскорці, яка була запалена в серцях наших дідів, батьків і передавалась нам із покоління в покоління у вигляді культури, любові до своєї історії, свого народу. Наш обов’язок пам’ятати та шанувати це. Ця іскорка палатиме в наших серцях і жодна влада, жодна сила не зможуть її знищити. Єднаймося, ми є велика нація, яка творить велику історію і цю історію будуть вписувати не одні держави в свою книгу бутності, – привітав учасників «Дзвонів Лемківщини» Микола Люшняк.

Також нардеп наголосив, що депутати ВРУ підписали та подали постанову про визнання Лемківщини на державному рівні постраждалою від злочинних дій радянського режиму. Про надання Лемківщині особливого статусу. Цю постанову підписало 50 народних обранців.