Головна Політакценти Нардеп із Тернопільщини долучився до ухвалення постанови про відзначення на державному рівні...

Нардеп із Тернопільщини долучився до ухвалення постанови про відзначення на державному рівні 75-річчя депортації автохтонних українців

8 листопада, ВРУ ухвалила постанову про відзначення на державному рівні 75-х роковин початку депортації автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 рр.
Одним із спіавторів цієї постанови є депутат ВРУ з Тернопільщини, представник від фракції БПП Микола Люшняк.

Як зазначив нардеп, ухвалення такого документа є важливим, адже кожен свідомий українець повинен пам’ятати історію своєї держави та вшановувати її на належному рівні. Тим-паче, що 75 років тому ця депортація поклала край існуванню української громади на українсько-польському прикордонні.

– Ми не можемо стояти осторонь нашої історії, адже громади українців, які могли розвиватися, зберігати традиції і культуру – просто розкидали по різних територіях. Їх примусово розділяли і ослаблювали. Чи повинні ми забувати про це? Звісно, що ні. Це своєрідний геноцид, коли вбивали не тіло, а дух українців-господарників, які жили роками у своїй хаті на своїй землі. Проте і такі дії нас не зламали, лемки добре пам’ятають своє коріння, спілкуються між собою, в черговий раз показуючи, що українська нація – сильна і що її не зламати. У 2019 році виповнюється 75 років початку депортації автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 рр. Ми, як народні обранці, не мали права знехтувати цією річницею, тому доклали зусилля, щоб у нашій державі вшановували пам’ять тих, кого силоміць відділяли від рідної землі, – зауважив Микола Люшняк.

Зазначимо, що Днем пам’яті примусового виселення автохтонних українців ВРУ встановила другу неділю вересня. Окрім цього, через місяць з дня прийняття цієї Постанови почне діяти організаційний комітет, який розробить та затвердить план заходів до 75-х роковин початку депортації автохтонних українців.

Також ця трагічна подія із сторінок нашої історії повинна набрати розголосу у культурному та освітньому житті українців. Зокрема, Міністерство освіти і науки України повинне забезпечить проведення у середніх та вищих навчальних закладах тематичних заходів, приурочених до 75-х роковин початку депортації автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 рр.