Головна Політакценти Нардеп розказав чому нема толку від НАБУ і НАЗК

Нардеп розказав чому нема толку від НАБУ і НАЗК

Заступник голови Комітету Верховної  Ради України з питань запобігання і протидії корупції, народний депутат України Віктор Чумак побував у Тернополі 19 квітня. Він прочитав лекцію студентам економічного університету стосовно того чому зараз в Україні така складна економічна ситуація і чому склалася така корупційна система. Ці ж теми він обговорив і з місцевими журналістами у Тернопільському прес-клубі.

За останні пять років, за словами Віктора Чумака, у державі не змінилася суттєво система влади: олігархічні групи продовжують контролювати економіку та політичну діяльність. Зберегти таке становище можна тільки якщо не проводити зміни, зокрема, і в антикорупційній системі, тому і не має ефекту від роботи Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства з питань запобігання корупції.

«Президент дуже хотів повністю контролювати антикорупційний орган, – каже Віктор Чумак. – У 2014 році коли створювалося НАЗК і НАБУ, була домовленість, що НАЗК буде контролювати Яценюк, а НАБУ – Порошенко, але десь щось пішло не так. По НАБУ можу сказати, що система незалежності керівництва НАБУ виписана таким чином, що будь-яка людина, яка має хоч крапельку гідності, вона її може розвинути і реалізувати, там неможливо голову зняти, якщо він буде вести нормальну політику. Складніша система з НАЗК куди прийшли за квотним принципом і там є різні впливи.»

Електронні декларації, подані високопосадовцями, тільки показали їхні статки. Яким чином вони були нажиті необхідно ще з’ясувати, і чи будуть покарані посадовці різних рангів якщо виявиться, що нажиті вони нечесним шляхом, невідомо.

«Суспільство збентежили суми готівки, вказані у деклараціях, і які зберігаються невідомо де, – зазначив Віктор Чумак. – Але питання не в цьому. Питання в тому звідки вона взялася. Це вже наслідок певної діяльності, яка повинна бути розкрита, і повинна бути розслідувана, і її треба прослідкувати. Якщо копати через бенефеціарну власність, споріднені підприємства, апельовані підприємства, співвласників, контракти, то ми докопаємось до всього, до будь-якого потічка грошових коштів, які йдуть із держбюджету у чиїсь кишені. Тому цей реєстр їм дуже муляє очі. Він дуже неприємний, але це дуже серйозний потужний інструмент. Зараза така ж ситуація у вас на Тернопільщині. Наскільки я знаю, активісти провели аналіз декларацій місцевих посадовців і там виявляється багато чого не збігається. Виявляється, що у нас є не просто місцеві депутати, голови, а геніальні сімї. Що найбільш успішні бізнесмени не депутати і не голови, а їх родина: дружина, діти. Це найбільш успішні бізнесмени, і ця тенденція має місце по всій країні. У нас найбільш успішні дружини – це дружини суддів і прокурорів. Проведені дослідження це нульова точка. У нас немає відповідальності в ретроспективі, тобто за те що відбувалося раніше. Стаття за незаконне збагачення почала працювати тільки у лютому 2015 року, і не можна притягнути за незаконне збагачення, яке відбувалося раніше. Але завдяки системі декларацій можна робити постійний моніторинг зростання статків високопосадовців. І він дасть можливість притягати людей за незаконне збагачення у подальшому. Ми не могли пересадити половину країни, коли приймалося законодавство, це неможливо. Але ми підвели риску від якої почався відлік, від цієї системи декларування. Можна притягнути за несплату податків, відмивання коштів, якщо розкрити злочини, які мали місце у 2014 році або раніше з цими грошима.».

Змінити ситуацію на краще в країні, на думку Віктора Чумака, можна якщо повністю оновити політичну еліту. Щоб цього досягти необхідно змінити виборче законодавство: чиста пропорційна система без мажоритарної складової, здешевити виборчу кампанію: заборонити політичну рекламу на телебаченні та візуальних носіях (бігборди) та знизити прохідний бар’єр для партій до 2%. А людям він радить не голосувати за відомих, досвідчених політиків, які вже заплямували себе, а обирати молодих.

«Останні 20 років ми голосуємо за одні і ті ж партії і хочемо отримати інший результат? – говорить Віктор Чумак.- Безглуздо голосувати за одних і тих же людей і сподіватися, що вони зміняться, що у них прокинеться совість, і вони почнуть робити все по совісті. Це не логічно. Тому поки ми будем так голосувати, буде таке законодавство і ми будемо, як Сірко бігати за хвостиком. Поки ми не змінимо політичну еліту, поки не змінимо можливості входу у політику, нічого не зміниться. Не можна сподіватися на хорошу медицину, освіту, інноваційну економіку, якщо люди ідуть в політику заробляти гроші, а не вирішувати питання доступної медицини, реальної освіти та інноваційної економіки. У владі більше 90% людей, які прийшли туди, щоб капіталізувати власні кошти і сподіватися на те, що вони будуть щось робити для того, щоб ці капітали пішли на реальні інноваційні програми, марно.».