Головна Політакценти «Нам потрібно зробити все, аби в Конституції України закріпити повсюдність самоврядування»,- Володимир...

«Нам потрібно зробити все, аби в Конституції України закріпити повсюдність самоврядування»,- Володимир Гройсман

Владу – людям. Це головна мета децентралізації. Адже в об’єднаних територіальних громадах краще знають свої проблеми, ніж чиновники в райдержадміністрації. І саме в громадах потрібно приймати рішення, від яких залежить якість життя їхніх мешканців.

В цьому переконаний Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Тому він  ініціює зміни до Конституції, мета яких – захистити реформу децентралізації та закріпити її незворотність. Тільки тоді її переваги відчують 100% українців.

«І це завдання ми маємо вирішити не через 10 років, а у 2020 році, – сказав Глава Уряду. – Нам потрібно зробити все, аби в Конституції України закріпити повсюдність самоврядування, чітко визначити розподіл повноважень за принципом субсидіарності, гарантії фінансового забезпечення. Нам потрібен новий закон про службу в органах місцевого самоврядування, краща координація влади на місцях. У нас є план, який до 2020 року треба завершити. І тоді, після проведення місцевих виборів, ми отримаємо нову систему, яка буде захищена Конституцією, яка буде мати нову спроможну територіальну основу, де будуть визначені гарантії фінансового забезпечення, де буде ефективно побудований державний контроль. У цих же завданнях – розвиток місцевої демократії».

Володимир Гройсман  сподівається, що проект змін до Конституції після обговорення буде прийнятий новим складом Верховної Ради і це буде важливим кроком на шляху до успіху України.

Нові можливості та інструменти – на місця

Сьогодні ми бачимо: запроваджена 5 років тому реформа децентралізації – єдиний можливий шлях розвитку країни.  Без перебільшення, вона стала фундаментальною для перебудови усієї системи державного управління та ухвалення рішень.  Результати децентралізації позитивно оцінюють міжнародні експерти, а  переваги відчули на собі мільйони українців. У громадах будують нові дороги, школи, садочки, дитячі майданчики, амбулаторії, ЦНАПи, встановлюють вуличне освітлення. Українські села розвиваються, сюди повертається молодь.

«Нам вдалося створити умови, при яких громади отримали нові інструменти та можливості. Ми зробили серйозні кроки вперед – і це тільки початок, – зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. – Сьогодні можливості децентралізації ще невикористані. Ідеологія реформи в тому, аби створити нову якість життя людей – в освіті, медицині, питаннях безпеки – у всьому, що нас оточує».

Саме Володимир Гройсман, тоді ще віце-прем`єр, був співавтором і головним рушієм реформи 5 років тому. А коли став Прем`єр-міністром, реформа децентралізації стала один із пріоритетних завдань. Результат перевершив очікування: сьогодні в Україні накопичені непогані фінансові інструменти, обсяги місцевих бюджетів зросли в 3-4 рази. В деяких регіонах є бюджети розвитку, які дозволять змінювати якість освіти, медицини, покращувати бізнес-клімат і залучати інвесторів.

Скорочення штатів РДА

Запропоновані зміни до Конституції передбачають ліквідацію районних і обласних адміністрацій, передачу владу обраним радам, а не чиновникам, яких призначають у столиці.  Адже у громадах, на місцях, краще знають потреби своїх жителів та на що потрібно витратити кошти. Певні кроки у цьому напрямку вже зроблено. Так, Кабінет міністрів 19 червня  ухвалив постанову про скорочення працівників райдержадміністрацій на 50% з 1 січня 2020 року.

 «Сьогодні постало питання про те, щоб оптимізувати чисельність тих державних чиновників, які працюють на територіях. Тому сьогодні я вніс пропозицію про скорочення чисельності районних державних адміністрацій на 50% з 1 січня 2020 року, за виключенням соціальних служб, за виключенням двох регіонів – Донецької і Луганської областей, оскільки там працюють військово-цивільні адміністрації. Все інше має бути оптимізоване», – зазначив Прем’єр.

Такий крок обмежить можливості тих голів РДА, які стоять на заваді процесу децентралізації. Крім того, Кабмін ініціював законопроект про те, щоб до 1 січня 2021 року районні центри та міста районного значення отримали статус об’єднаних територіальних громад (ОТГ).