Головна Політакценти Місцеві вибори восени проведе старий склад ЦВК за старим законом?

Місцеві вибори восени проведе старий склад ЦВК за старим законом?

вибориЧергові місцеві вибори, швидше за все, буде проводити старий склад Центральної виборчої комісії, за старим законом зі змішаною системою, але з деякими змінами.

Про це заявив на прес-конференції в понеділок керівник юридичної служби КВУ Святослав Пікуль.

“В принципі закон фактично зараз дозволяє їм бути членами Центральної виборчої комісії на невизначений термін”, – заявив він.

Він нагадав, що закон про ЦВК внесені зміни, згідно з якими члени ЦВК продовжують виконувати свої функції до моменту призначення нових членів комісії.

Як відомо, семирічний термін повноважень 12-ти членів ЦВК з 15-ти завершився 1 червня 2014 року.

“Звичайно, це порушує фундаментальні принципи права, але так воно є. Тому зараз прогнозувати – значить просто гадати, поміняють ЦВК чи не поміняють. Однак насправді ЦВК не так сильно і задіяна на цих виборах – у неї є певний перелік повноважень: вони призначають склад територіальних виборчих комісій і фактично здійснюють адміністрування виборів, але встановлюють результати виборів виключно територіальні виборчі комісії”, – зазначив він.

Генеральний директор КВУ Олексій Кошель вважає, що у коаліції вже не залишилося часу на ухвалення закону про місцеві вибори на пропорційній основі за відкритими списками. Тому чергові місцеві вибори 25 жовтня пройдуть за старим законом зі змішаною системою виборів.

Разом з тим, за його словами, цей закон необхідно внести зміни, зокрема, дозволивши участь у виборах виборчим блокам. Експерт констатував, що 2015 рік став рекордним по реєстрації нових політичних партій – за 4 місяці вже зареєстровано 27 нових партій.

Однак, за оцінкою КВУ, нові партії є технічними проектами, оскільки фактично є “дочірніми” організаціями існуючих партій, зокрема тих, що входять в коаліцію, що дає їм можливість будувати свою діяльність на критиці чинної влади.

КВУ також вважає необхідним прийняти окремий закон для проведення місцевих виборів у Донецькій та Луганській областях. Так, якщо провести тут вибори повністю за партійними списками, то можна обрати Донецьку і Луганську обласні ради, а також райради в цих областях зі 100%-вим складом, оскільки в ряді мажоритарних округів тут вибори провести неможливо, і за змішаною системою можна обрати до 70% складу цих рад.

Українська правда