Головна Політакценти Михайло Апостол прокоментував ситуацію навколо мораторію на продаж сільгоспземель

Михайло Апостол прокоментував ситуацію навколо мораторію на продаж сільгоспземель

Колишній народний депутат Михайло Апостол різко відреагував на висловлювання політиків і народних депутатів під час обговорення у парламенті скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

«Жаль, звичайно, та й не зрозумілі причини, коли поважні, розумні, авторитетні політики і нардепи, я не маю на увазі псевдоземельних експертів, які поля в живу не бачили, почали писати таку фігню про землю, обіг землі, мораторій», – написав він у соцмережі.

Михайло Апостол пояснив, що теперішні власники земельних паїв – це не ті, хто отримав землю 20 років тому і яким сьогодні 70-80(!) років, а це їхні діти, внуки, інші родичі, які отримали її у власність по заповіту.

«То чому ж ці власники погані, чому їм немає пільгового кредиту, чому немає інвесторів, яким чином вони будуть щасливі, коли за безцінь продадуть своє безцінне багатство? І чому ті аферисти і так звані інвестори, що в них куплять цю землю, з різних причин будуть гарні? Ким стануть колишні власники, за що будуть жити і отримувати орендну плату і хто будуть ці майбутні добрі землевласники?», – запитує політик.

«Якщо земля – товар, а не засіб виробництва, як ви стверджуєте, то назвіть мені декілька статей затрат на її створення. Сподіваюся, ви знаєте, про що я?», – резюмував Апостол.

Як відомо, 19 грудня Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року. За ухвалення відповідного законопроекту №9355-5 за основу і в цілому проголосував 231 депутат.

Законопроект вносить зміни в перехідні положення Земельного кодексу, згідно з якими до набрання чинності закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2020 року, забороняється внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств.

Також не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності, а також тих, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства.

До 1 березня 2019 року Кабінет Міністрів повинен розробити і внести на розгляд Ради законопроект про обіг земель сільгосппризначення.