Головна Політакценти Михайло Апостол занепокоєний наслідками трудової міграції українців

Михайло Апостол занепокоєний наслідками трудової міграції українців

Колишній народний депутат України, радник очільника МВС Михайло Апостол висловив занепокоєння наслідками трудової міграції українців.
На своїй сторінці у соцмережі політик зазначив, що наступного року для багатьох мільйонів українців загориться зелене світло щодо офіційного працевлаштування на роботу у Німеччині, Чехії, Словаччині й Угорщині. Хоча вже тепер, за словами Михайла Апостола, більшість працездатного і активного населення Західної України залишили свій рідний край і працюють у Польщі та інших країнах ЄС.

Він зауважив, що німецькі посередники вже набирають в Україні кандидатів на роботу, готуючись до введення в дію положень, що сприятимуть трудовій міграції до Німеччини наступного року. У Чехії та Словаччині українцям пропонують на 20–30 відсотків більшу заробітну плату, ніж у Польщі. Полякам уже проблематично наймати на роботу українців, оскільки, особливо в західних регіонах України, збільшується дефіцит кадрів. Ні для кого не секрет, що IT компаній Бельгії, Нідерландів та Німеччини вже офіційно працевлаштовують айтішніків з України з екстрадоплатою за винайм житла.
«І хто залишиться в Україні: пенсіонери, немічні, невдахи, нездари, чиновники, держслужбовці, представники диванних військ, «експерти» зі всіх питань, категорія тих, хто не виробляє матеріальних активів, діти, студенти і невелика частина тих, хто буде виробляти додаткову вартість і капати відрахування в пенсійний фонд?», – риторично запитує політик.
Михайло Апостол вважає, що процес відтоку трудових ресурсів з України зупинити можливо, якщо на це буде політична воля очільників держави.