Головна Політакценти Мерія Тернополя робить все можливе, щоб повернути гарячу воду в оселі тернополян

Мерія Тернополя робить все можливе, щоб повернути гарячу воду в оселі тернополян

У Тернополі, як і у багатьох інших містах України відсутня гарячя вода в системах централізованого водопостачання. Щоб вирішити цю проблему в першу чергу необхідно скасувати грабіжницькі тарифи на газ від «Нафтогазу» для комунальних підприємств, які він чомусь вважає комерційними установами.
Причини відсутності гарячої води
Однією з причин відсутності гарячої води у нашому місті є заборгованість населення перед комунальним підприємством «Тернопільміськтеплокомуненерго» за послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання на суму понад 34 млн.грн., через що КП не може розрахуватися з НАК «Нафтогаз України» за спожитий газ і отримати від національного оператора нові ліміти на газ. Страждають також і інші установи, які повністю розрахувались за газ, зокрема гарячої води немає в стужентських гуртожитках тернопільських ВУЗів, так як газ в місто постачається централізовано.
Також іншою причиною є позиція «НАК «Нафтогазу України» та інших газооператорів, які вимагають від комунального підприємства оплату за газ на рівні тарифу комерційних підприємств, що двічі вищий, аніж вартість газу, що закладена у тарифах.
Попри складну ситуацію, комунальні служби Тернополя працюють над вирішення проблеми.
Представники «Нафтогазу» викликані на загальноукраїнську нараду
У таких складних умовах опинилися практично усі міста України. З дня на день у Міністерстві регіонального розвитку та будівництва, відбудеться нарада з приводу відсутності у міст лімітів на природній газ для підігріву та подачі населенню гарячої води. Під час зустрічі представники НАК «Нафтогазу» разом з представниками комунальних структур з усієї України шукатимуть шляхи вирішення цього питання.
А вже 15 вересня підготовку до опалювального сезону та питання відсутності гарячої води обговорюватиметься на селекторній нараді керівниками українських міст та областей під керівництвом Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.
Комунальники працюють над вирішенням проблеми відсутності гарячої води та одночасно просять населення розраховуватися за надані послуги.
Нагадаємо, що один з варіантів забезпечення цілодобового постачання гарячої води у домівки тернополян є запуск котелень на альтернативному паливі.
По-перше, тарифи на теплову енергію, яка виробляється з альтернативних джерел і використовується для потреб населення та бюджетних організацій, гарантовано на 10% нижчі, ніж тарифи на теплову енергію, вироблену з використанням газу. Експерти стверджують, що можлива економія навіть на рівні 30%.
По-друге, успішність цього проекту вже підтвердила робота експериментальної котельні на альтернативному паливі на вулиці Лесі Українки, 4. У будинках, які обслуговувала ця котельня гаряча вода подавалася цілодобово. Тобто мешканці цих будинків вже відчули переваги від того, що котельня працює на альтернативному паливі. Однак роботу на спорудження нових котелень заблокували депутати міської ради Тернополя та окремі активісти.
Також, як вже повідомлялося, тернопільські котельні на «альтернативі» позитивно оцінили на найвищому державному рівні та визнали екологічно безпечними.