Головна Політакценти “Люди Яроша” вимагають офіційного визнання добровольців

“Люди Яроша” вимагають офіційного визнання добровольців

Акцію з визнання та легітимізації українського добровольчого руху та визнання воїнів-добровольців учасниками АТО провели перед початком другого пленарного засідання третьої сесії обласної ради. Організували її представники Національного Руху «Державницька Ініціатива Яроша» в Тернопільській області.

В сесійній залі організатори акції зачитали звернення до депутатів. «Українські добровольці, які першими взяли до рук зброю та стали на захист державних кордонів України від окупанта, зараз фактично поза законом, – йдеться у ньому. – Ударна міць українських воєнних дій, легендарні «кіборги» та учасники інших найгарячіших військових баталій з окупантом в Україні, після трьох років ведення воєнних дій досі не визнані учасниками АТО. Відтак, вони та їхні родини не отримують належної допомоги від держави, а найголовніше – вони позбавлені офіційного визнання, як захисники України. Це нонсенс та парадокс, оскільки добровольці масово отримують нагороди за оборону Донецького аеропорту, інші відзнаки за відвагу на війні з рук Президента та інших державних мужів, і в той же час їх не визнають учасниками АТО.».

«Це була мирна акція, – каже Дмитро Гайдуцький, координатор національного руху «Дія» в Тернопільській області. – Ми прийшли, щоб депутати побачили, що ми є. Наше звернення підтримала 21 громадська організація області. Скільки є воїнів-добровольців в області я не моніторив. Зараз будемо активніше цим займатися. Розуміємо, що на цьому багато хто може спекулювати. В законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» чітко прописано, які документи надає доброволець для того, щоб його визнали учасником бойових дій. Вони були у добровольчих батальйонах, у яких є штаб, комбат, їх перебування в зоні АТО можуть засвідчити побратими, які були з ними в бою, командири військових частин, які стоять поряд із добровольчими батальйонами. Ми вирішили діяти знизу, подали звернення до обласної ради, щоб добровольців визнали учасниками бойових дій на обласному рівні і прийняли відповідне рішення. Таке рішення вже прийняли депутати Івано-Франківської області. Наше звернення також підтримали. Таке ж рішення мають прийняти у Львівській області.».

Звернення громадських організацій тернопільські депутати прийняли першим. Своїм рішенням облрада доручила ТОДА розробити та подати на чергове пленарне засідання сесії обласної ради проект відповідного рішення.