Головна Політакценти Любомир Фесик: «У 2018 році продовжуємо втілювати проекти щодо розбудови інфраструктури»

Любомир Фесик: «У 2018 році продовжуємо втілювати проекти щодо розбудови інфраструктури»

Бюджет Залозецької об’єднаної територіальної громади на 2018 рік складає близько 35 мільйонів гривень. Кошти спрямовані на розвиток інфраструктури в населених пунктах громади. Про виконані за 2017-й та заплановані на 2018 рік роботи – голова Залозецької селищної об’єднаної територіальної громади Любомир Фесик.

 

–   Прийнято бюджет Залозецької об’єднаної територіальної громади на 2018 рік. Розкажіть про головний фінансовий документ громади.

 

  • Насамперед хочу зазначити декілька важливих моментів щодо бюджету за 2017 рік – він виконаний і навіть перевиконаний. Перевиконаний настільки, що ми змогли забезпечити фінансування освітньої галузі, але, на превеликий жаль, не вдалося це зробити по медицині. Хоча на медичну сферу ми теж виділили кошти громади. В кінці року страйкували наші медики, оскільки заборгованість із заробітної плати складала більше 1 млн гривень. При тому, що з бюджету громади було виділено 1 млн 100 тисяч гривень. Тобто ми намагалися, щоб усі працівники наших структурних ланок отримали заробітну плату. На цей рік держава дає субвенцію більше 18 млн гривень, додатково додаємо кошти, зароблені громадою, – це понад 4 млн гривень. На медицину виділяє держава майже 4 млн гривень, селищна рада додатково виділяє 700 тисяч гривень. Але і цих грошей буде недостатньо. Громада взяла на баланс лікарню, освітні заклади для того, щоб допомогти зміцнити матеріально-технічну базу. Хочемо, щоб ті кошти, які ми виділяємо, були спрямовані на придбання рентгенапарату та інших необхідних приладів.

–          Скільки коштів передбачено у бюджеті на освіту і які проекти будуть реалізовані  у цій сфері?

 

  • Загалом на сьогоднішній день в освітній галузі зроблено досить багато. За 2017 рік встановили вікна у школі в селі Підберізці. Перекрили дах загальноосвітньої школи у селі Серетець. Розпочали роботи в Ратищахзі встановлення твердопаливного котла з інноваційними технологіями. Зробили ремонт санвузлів в Залозецькій школі. Практично завершили капітальний ремонт дитячого садочка у смт Залізці, кошти у розмірі 1 млн 200 тисяч грн були виділені із фонду соціально-економічного розвитку за сприяння народного депутата України ТарасаЮрика. На сьогодні в цей садочок запрошуємо жителів навколишніх сіл. Адже його величина і місце розташування дозволяє прийняти дітей з інших населених пунктів. На 2018 рік найперше необхідно зробити ремонт опалювальної системи у Білоголівській школі. За сприяння народного депутата Тараса Юрика ще в 2017 році розпочато роботи по реконструкції спортивного майданчика зі штучним покриттям –йдеться про встановлення сучасного футбольного поля та вуличних тренажерів. Основні роботи вже виконані.

 

– Чи є у громаді опорна школа?  Чи передбачені кошти на закупівлю комп’ютерної техніки та іншого інвентаря?

Так, ми створили опорну школу на базі Залозецької школи. Плануємо її дообладнати.  Хочемо подякувати народному депутатові України Тарасові Юрику, який пообіцяв, що допоможе щодо облаштування двох класів опорної школи. І як я вже говорив, спортивний майданчик зі штучним покриттям буде на базі Залозецької школи. Хочу також зазначити, що ми створили в громаді відділ освіти, який формує свої напрямки роботи.

 

–           Які роботи заплановані у населених пунктах громади щодо розвитку дорожньої інфраструктури?

 

–  Цього року ми будемо працювати інтенсивно щодо цього питання. Певна підготовка щодо розвитку дорожньої інфраструктури була проведена ще торік. На озброєнні у нас є автогрейдер, тобто власними силами можемо зробити профілювання, вирівнювання поверхні доріг. У 2017 році зробили капітальний ремонт на вулиці Міцкевича – це встановлення бордюрів, асфальтного покриття. Сьогодні громада, на жаль, не може швидко впоратися із тим спадком, який ми прийняли від радянської системи. Адже донедавна дорогам приділялося дуже мало уваги.

–          На завершення розмови окресліть коротко плани щодо розвитку інфраструктури Залозецької об’єднаної громади?

 

– Інфраструктура Залозецької громади має свою родзинку –  це прекрасний Залозецький став. Навколо цього ставу сьогодні вирує багато чуток. Тому я хочу запевнити – став був, є і залишається ставомЗалозецької громади. Ми хочемо розвивати нашу інфраструктуру навколо саме цього ставу. Нещодавно на виконкомі селищної ради ми розглянули питання розроблення проекту гідропарку біля залозецького джерела. Будь-яку ідею ми ділимо на дві складові: люди планують щось робити і долучаємося ми або навпаки – плануємо ми і долучаються люди. Тобто вирішуємо усі проблемні питання на основі взаєморозуміння, з врахуванням інтересів громади.