Головна Політакценти Лемкиню-регіоналку поставили керувати “Лемківським селом”

Лемкиню-регіоналку поставили керувати “Лемківським селом”

Директором музейного комплексу «Лемківське село» стала Віра Дудар. Підписати із нею контракт, відповідно до законодавства, голова обласної ради мав ще до 22 листопада. Тобто, через два місяці після оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади директора цього музею. Кандидатуру Віри Дудар запропонувала лемківська громада і вона була єдиним кандидатом на цю посаду. Претендентка на посаду відповідала усім вимогам і конкурсна комісія рекомендувала підписати із нею контракт. Утім, питання вирішили винести на погодження сесії обласної ради. І це питання стало одним із декількох резонансних, які розглядали депутати 24 листопада.

Відстоювати запропоновану кандидатуру на сесію прийшли представники обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина».

«Наша громада підібрала кандидатуру, яка буде берегти та розвивати нашу культурну спадщину, звичаї, традиції, тому що музей у Монастириську є центром нашої культури, – зазначив Олександр Венгринович, голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина». – Ми прийшла на сесію з однією вимогою: затвердити кандидатуру Віри Дудар на посаді директора музею згідно рішення конкурсної комісії і дати нам право самим вибирати керівників нашого музею тому, що це є лемківська культура, лемківський музей, який є власністю товариства, який ми передали в управління культури, і згідно договору підписаного між товариством «Лемківщина» та управлінням культури, ми маємо право на підбір керівника цього комплексу. Конкурсна комісія рекомендує особу Віри Дудар, яка має дві вищі освіти, вона режисер, регент церковного хору, була начальником відділу культури і є ведучою, організатором, господарем усіх наших заходів, ми прекрасно знаємо її можливості. Але її звинувачують у тому, що коли була начальником відділу культури, то перебувала у Партії регіонів.».

До розгляду проекту рішення «Про призначення Віри Дудар на посаду директора музейного комплексу «Лемківське село» дійшли тільки після чотирнадцятої години. Голова обласної ради Віктор Овчарук декілька разів ставив на голосування проект за основу, але депутати не підтримали його. Голова фракції ВО «Свобода» Олег Сиротюк зазначив, що вони не будуть підтримувати проект. Аргументував позицію фракції тим, що людина, яка раніше перебувала у Партії регіонів не може бути директором музею. Таку ж позицію зайняла і фракція партії «Батьківщина». Однак, у залі було чимало депутатів, які дотримувалися іншої точки зору, і вони вважали, що лемківська громада може сама вирішувати, хто має бути директором лемківського музею. Заступник голови обласної ради Любомир Крупа зазначив, що політичні сили, які вирішили не підтримувати проект рішення, могли запропонувати на конкурс своїх кандидатів, але не зробили цього. Натомість, кожне кадрове призначення перетворюється на «рішалово», коли політичні сили погоджуються підтримати кандидатуру директора, якщо на посаді заступника буде представник тієї чи іншої політичної партії.

Після депутатських дискусій дали висловитись і лемкам. Виступ Олександра Венгриновича був доволі емоційним. Серед іншого він відзначив, що перебуваючи у Партії регіонів, Віра Дудар не перешкоджала активістам, які їхали на Майдан, а всіляко їх підтримувала: щодня телефонувала дізнатись, яка допомога їм необхідна.

Подискутувавши ще деякий час, депутати нарешті перейшли до голосування за проект. Голосували одразу за основу та вцілому. «За» висловилися 34 із 47 присутніх депутатів.